DOBRA VIJEST IZ VARAŽDINA Izgradnja rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine

Objekt će imati nekoliko etaža, na dva kata bit će stacionar za liječenje i rehabilitaciju s pratećim sadržajima za pacijente, fizikalnu terapiju i osoblje, dok će na trećem katu biti smješteni apartmani za samostalno življenje koji će koristiti za prilagodbu pacijenata nakon rehabilitacije

 

U Varaždinskoj županiji počinje izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine, u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, najavljeno je u ponedjeljak.

Ukupna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna, a varaždinski župan Radimir Čačić rekao je na konferenciji za novinare kako su dobili potvrdu da će se s nacionalne razine za realizaciju projekta dodijeliti 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

- Nedostajat će još otprilike 24 milijuna, ali u tijeku su razgovori da se veći dio tog iznosa pokrije s nacionalne razine - rekao je Čačić dodavši da se s projektom kreće bez obzira na ishod tih razgovora. 

- U fazi smo pripreme dokumentacije za stručni nadzor i izvođenje, te ćemo u najkraćem mogućem roku ići s natječajima. Očekujem da ćemo najesen početi s radovima, a rok izgradnje ovog najvećeg i najskupljeg objekta u posljednjih 50 godina u ovoj regiji bit će svibanj 2021. godine - dodao je Čačić.

Na gotovo 7000 četvornih metara, u novom će centru biti 79 stacionarnih kreveta te šest do osam kreveta dnevne bolnice, što odgovara potrebama za zbrinjavanje pacijenata s bolestima i ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske, kazao je Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice.

Objekt će imati nekoliko etaža, na dva kata bit će stacionar za liječenje i rehabilitaciju s pratećim sadržajima za pacijente, fizikalnu terapiju i osoblje, dok će na trećem katu biti smješteni apartmani za samostalno življenje koji će koristiti za prilagodbu pacijenata nakon rehabilitacije.

Bit će to objekt visokog komfora, energetski učinkovit, potpuno opremljen, a po prvi će puta će se promjenjivati i robotika, pa se očekuju i pacijenti iz susjednih zemalja, koji su već sad pokazali interes, rekao je Kovačić.

Najavio je i nova zapošljavanja većeg broja liječnika, medicinskih sestara i fizioterapeuta.

Čačić je naglasio kako će se u Specijalnu bolnicu u Varaždinskim toplicama uložiti ukupno 230 milijuna kuna, uključujući i novac i EU fondova. Osim 107 milijuna kuna u Nacionalni centar, 124 milijuna bit će uloženo u energetsku obnovu postojećih bolničkih objekata, od čega najviše u objekt Minerva, više od 73 milijuna kuna. Cilj je u Varaždinskim Toplicama ponuditi inovativne preventivne programe za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja te zdravo starenje.

Hina