Žena s invaliditetom koja strahuje da će oboljeti od karcinoma

PITANJE: T. D. (32) Bilo je dana kada sam mislila da neću preživjeti bolest koja me polako dovodila u stanje ovisnosti o drugima za najobičnije životne potrebe. Preživjela sam i nastavila život najbolje što mogu.

 

I dalje nisam potpuno samostalna, no prihvatila sam invaliditet i nastojim živjeti najbolje što mogu. Majku sam izgubila prerano, umrla je od raka. Javljam se nakon što je otišla i tetka koja mi je bila velika podrška. Opet rak. Znam, genetski imam veliki rizik da se javi i meni. Koliko god sam nekada željela smrt danas volim život.

Uživam u dobroj hrani, cigaretama, volim popiti dobro vino, pretjerujem sa sokovima i slatkim, no kupujem i zdravu hranu. Nakon što sam izgubila tetku bojim se hoću li i ja tako okončati život. Ima li smisla prestankom konzumiranja alkohola smanjiti rizik od raka?

ODGOVOR: Prestankom konzumacije alkohola ili njegovim znatnim smanjivanjem nakon nekoliko će se godina rizik od raka znatno sniziti, no možda neće i potpuno nestati. Osim toga, time će se smanjiti i druge štete koje konzumiranje alkohola uzrokuje.

Rizik od razvoja različitih vrsta karcinoma i smrtnost je najmanji kod osoba koje konzumiraju jedno ili manje od jednog alkoholnog pića na dan tijekom života, zaključak je studije objavljene u časopisu PLOS Medicine.

U devetogodišnju studiju je bilo uključeno 99654 ispitanika kojima je unos alkohola bilježen pomoću upitnika o učestalosti konzumacije prehrambenih proizvoda. Na ispitanicima su tijekom istraživanja provođeni testovi probira na karcinome prostate, pluća, debelog cijeva te jajnika. Naposljetku je analizirano kako unos alkohola utječe na rizik za karcinom i smrt.  Tijekom studije zabilježeno je 9559 smrtnih slučajeva i 12763 slučaja primarnog karcinoma. Veća stopa smrtnosti zabilježena je kod osoba koje nikako nisu konzumirale alkohol (<1 pića/tjedan) te osoba koje su alkohol konzumirale u izrazito velikim količinama (>3 pića/dan). Dodatno, osobe koje su konzumirale alkohol u maloj količini tijekom životnog vijeka (1-3 pića/tjedan) imale su najmanju vrijednost kombiniranog rizika za karcinom i smrt. Znanstvenici naglašavaju da istraživanje daje bolji uvid u kompleksnu povezanost konzumacije alkohola, incidencije karcinoma i smrtnosti povezane s bolestima, što može pomoći u kreiranju novih javnozdravstvenih smjernica za unos alkohola.

Ne zanemarite ni pića bogata šećerom. Dokazana je  povezanost šećera s  više slučajeva raka, a postoje čak i neki dokazi da mogu pomoći tumoru da brže i agresivnije raste. 
Imajte na umu da je pušenje duhana i konzumacija alkohola najgora kombinacija za zdravlje te bi radi smanjivanja rizika od raka, morali prestati i pušiti i piti alkohol.

In Portal

 

Povezane vijesti