Bračni par s invaliditetom koji se nada roditeljstvu, no problem predstavlja suprugova erektilna disfunkcija

PITANJE: C. D. (32) Imam sretan brak, volim svoju suprugu i jako me smeta što većina misli kako je ona zbog svog invaliditeta razlog što još nismo postali roditelji. I ja sam osoba s invaliditetom, a odnedavno imam problem i s povremenom erektilnom disfunkcijom.

 

Stalno se nadamo da ćemo imati djecu, supruga je obavila sve potrebne preglede i nema ograničenja s njezine strane. Uvijek sam mislio da moja debljina nema veze, ali sada se događa i nemoć s moje strane. Sjedim na poslu i tješim se litrama kave, cigaretama i čokoladom, a erektilna disfunkcija može uništiti priliku za ostvarenje našeg roditeljstva. Što poduzeti?

ODGOVOR: Debljina nesumnjivo djeluje nepovoljno na plodnost i kod žena i kod muškaraca. Muškarci zbog debljine također mogu imati poremećaj spolne funkcije koji se manifestira kao erektilna disfunkcija. Često je javlja i hipogonadizam, stanje u kojem muška spolna žlijezda (testis) nije u stanju proizvesti fiziološku koncentraciju glavnog muškog spolnog hormona testosterona i dovoljno dobrih spermija za oplodnju.

Inzulinska rezistencija je osobitost debljine kod muškaraca kao i kod žena. Masno tkivo pretvara testosteron u estrogene, ženske spolne hormone, pa se u krvi nalazi više estrogena od testosterona, što se kod muškaraca klinički očituje povećanjem volumena prsiju (ginekomastija). Povećana koncentracija estrogena, ali i drugi činitelji iz masnog tkiva kao što je leptin, ometaju normalan rad osovine  hipotalamus – hipofiza – testis, važne za normalnu funkciju muške spolne žlijezde, što dovodi do smanjene plodnosti.

Zdravi način života – liječenje debljine koje uključuje promjene stila života je prvi korak u liječenju spolne disfunkcije i neplodnosti u osoba oba spola koje pate od debljine. Prevencija i liječenje debljine smanjuju rizik nastanka malignih bolesti reproduktivnog sustava, a djeluju povoljno i na buduće zdravlje potomstva. Želite li povećati šanse za začeće trebali bi izbjegavati i kofein u prekomjernim količinama jer on djeluje na plodnost obaju spolova. Ima ga u čaju, kavi, čokoladi i različitim gaziranim napicima. Ipak, umjereno uživanje u kavi, odnosno ispijanje jedne do dvije šalice dnevno, ne bi trebalo imati štetan utjecaj. Studije su pokazale da je neplodnost učestalija među pušačima – i muškarcima i ženama. 

Učinak prestanka pušenja vidljiv je već nakon nekoliko dana! Kod muškaraca, broj spermija može se povećati i do 800 posto, dok žene lakše i brže zatrudne.

In Portal