Koje se sve opasnosti za osobe s invaliditetom kriju u vrijeme velikih vrućina

PITANJE: C. P. (26) Nedavno sam se šokirala izgledom lica poznanice koju nisam vidjela nekoliko godina. Mrlje na njezinom licu, kaže, posljedica su čestog izlaganja suncu.

 

Za mene je Sunce izvor života za sva bića na Zemlji i obožavam kad osjetim njegovu toplinu na koži. Zbog invaliditeta i financijskih ograničenja mogu si dozvoliti najviše tjedan dana godišnje na moru. To vrijeme maksimalno provodim na otvorenom.

Obožavam tamnu boju kože koja me podsjeća na trenutke  kojima se veselim svake godine. Znam i kako je to način za primanje dovoljne količine D vitamina. Zato me zanima koliko me od opeklina i posljedica sunčeva zračenja štiti suncobran? Neke prijateljice idu u solarij, meni je to preskupo, a nisam nikada ni probala. Mislite li kako je solarij pravilan izbor za preplanulu boju?

ODGOVOR: Zaboravlja se na važnost pozitivnih učinaka sunčeve svjetlosti na ljudsko zdravlje za što nam je dovoljno umjereno izlaganje suncu koje pomaže u proizvodnji vitamina D - tzv. vitamin sunčeve svjetlosti.  

Vitamin D je jedini vitamin sa svojstvom hormona koje može stvarati naše tijelo pod utjecajem sunčeve svjetlosti (ali se može i unositi hranom). Koža punim izlaganjem tijela suncu može proizvesti 20.000 IU vitamina D u 20 minuta. Procjenjuje se da se umjerenim sunčanjem tijekom pet do deset minuta, dva do tri puta tjedno proizvode dovoljne količine vitamina D.  Vitamin D važan je za regulaciju kalcija i apsorpciju fosfora, održavanje zdravih kostiju i zubi te ima zaštitni učinak protiv bolesti kao što su rak, šećerna bolest tip II i multipla skleroza.

Opekline od sunca možete dobiti i kada je oblačno ili maglovito, zato što kroz oblake i maglu prolazi do 80 posto UV zračenja. Dugotrajne posljedice izlaganja suncu uzrokuje prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože gdje mijenjaju strukturu kolagena i elastičnih vlakana što uzrokuje gubitak vlažnosti i elastičnosti kože. Povratka nema, a osim privremene preplanulosti vam ostaju bore i suha koža.

Suncobranima kakvi se nalaze na plažama zaustavlja se približno 40 – 50 posto UV zračenja. Ostatak dolazi do kože prolaskom kroz suncobran i odražavanjem od pijeska. Tragajući za sigurnijim sunčanjem, mnogi su ljubitelji preplanula tena svoje utočište pronašli u solarijima.

Proizvođači tvrde kako moderni solariji jamče zaštitu kože, pojašnjavajući kako proizvode samo dugovalne ultraljubičaste (UVA) koje ne izazivaju opekline i za koje se dosad smatralo kako ne izazivaju rak. Međutim, UVA zrake prodiru u kožu dublje negoli srednjevalne ultraljubičaste zrake (UVB) i s vremenom isušuju kožu, izazivaju njezino mreškanje i povećavaju rizik od raka.

In Portal

 

Povezane vijesti