Kao muškarac s invaliditetom jako teško sklapam veze koje završavaju seksualnim odnosom

PITANJE: V. O. (34) Kao muškarac s invaliditetom jako teško sklapam veze koje završavaju seksualnim odnosom. Kada mi se ukaže prilika za seks, platim to zadovoljstvo kojeg se ne želim odreći.

 

Zabrinuo sam se nakon što mi je jedna djevojka - kojoj sam financijski pomagao, a ona me zauzvrat 'voljela' - rekla kako ima hepatitis C.

Znam da se oboljeli od hepatitisa C često žale na umor, slabost, nemoć, ponekad na bolove u zglobovima i nedostatak elana. Sve su to simptomi koji prate i moj invaliditet, pa ne znam što učiniti.

Jetra ne boli, pa mi ni to ne može dati odgovor na moj strah. Zanima me mogu li se i gdje u Zagrebu testirati na hepatitis C? Koji je tijek liječenja i može li se potpuno izliječiti od hepatitisa C?

ODGOVOR: Hepatitis C je zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa C.  Prenosi se zaraženom krvlju i tjelesnim tekućinama, spolnim putem i često ima blage, ili čak nikakve, simptome, a kad prijeđe u neprepoznatu kroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Rano otkrivanje infekcije testiranjem omogućuje uspješnije liječenje i sprječava prijenos virusa.

U Zagrebu od 15. siječnja 2018. traje akcija besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb (nije potrebna liječnička uputnica).

CheckPoint Zagreb, Ulica kneza Domagoja 10 je centar za zdravlje i edukaciju mladih, centar za dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis C brzim testovima iz sline koji omogućuju rezultat već za 20 minuta.

Redovno radno vrijeme centra za testiranje i savjetovanje: ponedjeljak, srijeda i petak od 16 do 19.30 sati (osim praznikom).

Centar djeluje u potpunosti u sklopu udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu.

Za dolazak u Check Point centar nije potrebna prethodna najava dolaska, sve usluge pružaju po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Usluge su usmjerene  na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Njihov cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam njihovi iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' te HCK-a koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV i/ili hepatitis C, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravaju i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja. Sve usluge su besplatne.

Hepatitis C se liječi kombinacijom lijekova i moguće ga je izliječiti. Još uvijek ne postoje cjepiva za zaštitu od infekcije hepatitisom C, kao što to postoji za hepatitis B, ali terapije su sve efikasnije. Prije deset godina ozdravio bi jedan od deset oboljelih, a danas je moguće ozdravljenje 90 do 95 posto oboljelih.

In Portal

 

Povezane vijesti