Imam suprugu s invaliditetom koja me čini sretnim, ali i ljubavnicu s kojom ne mogu prekinuti vezu

PITANJE: N. Š. (45) Počelo mi se događati da i sam vjerujem u laži koje olako izgovaram ili stvari koje prešutim, pa mislim da nisu ni laž.

 

Meni je dobro kako živim. Imam suprugu s invaliditetom koja sudjeluje u svim troškovima, održava kuću  i zadovoljna je što ima obitelj. Najvažnije mi je održati sliku stabilne obitelji i to uspijevam.

Ljubavnica mi je postala naporna, ali ipak je volim i ne želim je se odreći. Ne vidim izlaz iz ludnice u kojoj živim, pa sam često pun bijesa i želje za osvetom prema onima koje vidim kao krivce za situaciju u kojoj živim. Slobodno vrijeme, kao mnogi drugi, provodim tipkajući po mobitelu kako ne bi mislio na probleme koji samo rastu. Postoji li savjet za osobu nalik meni?

ODGOVOR: Laganje je moralno pogrešno i ne odobrava se. No, nažalost prilično je česta i prirodna pojava kod ljudskih bića. Ironično je što se smatra da je obmana 'fer u ljubavi i ratu'. No,  laganje i obmana uvijek imaju ozbiljne posljedice.

Postoje različite vrste laži i različiti razlozi zašto ljudi lažu, a strah jedan od najčešćih. Laži postaju štetne u slučaja kada to stalno činite i kada lažete sebi.

Stalne prevare nisu dobre jer ih uglavnom koristimo za prikrivanje svoje lijenosti i nebrige prema drugima. Umjesto da pokušavate kamuflirati svaku sitnicu koju ste zgriješili, potrudite se biti pouzdaniji.

Izbjegavajte misli o osveti. Mržnja i osvetoljubivost su osjećaji koji hrane ego, no više se isplati napor uložen  poboljšanju svog života. Ograničite si surfanje i nasumično klikanje koje vas trenutno odvajaju od vlastitih problema.

Ako pažnju posvetite staromodnom 'stvarnom životu', osjećat ćete se bolje i dani će vam prolaziti puno kvalitetnije. Prebacivanje krivnje na druge je dobar osjećaj, ali vam ne mijenja život. Zato je važno preuzeti odgovornost za svoje postupke, ali i ne dopuštati drugima da vam kvare planove. Budite iskreni sami sa sobom i postanite vlasnik svojih problema umjesto da oni vladaju vama.

In Portal