Zbog invaliditeta i materijalnih mogućnosti ljeta uglavnom provodim zatvorena u kući

PITANJE: C. P. (27) Ovo ljeto sam dobila poziv prijateljice na odmor u njezinoj kući uz obalu. Zbog invaliditeta i materijalnih mogućnosti ljeta uglavnom provodim zatvorena u kući i izlazim samo u ranim jutarnjim satima.

 

Nedavno sam provela dan u prirodi i dobila crvenilo po izloženim, golim dijelovima tijela, iako sam stavila kremu s visokim faktorom zaštite. Brine me postoji li povezanost između osjetljivosti moje kože i lijekova koje pijem svakodnevno. Doktorica mi je rekla kako je u pitanju fotosenzitivnost, ali čitala sam svašta na internetu i bojim se postoji li opasnost od nastanka tumora kože? Trebam li zanemariti savjet liječnice o neizlaganju suncu za vrijeme boravka na moru?

ODGOVOR: Pretjerana osjetljivost kože na ultraljubičasto svjetlo koja rezultira crvenilom i nelagodom naziva se fotosenzitivnost. Reakcija se može javiti kao nuspojava uzimanja nekih lijekova, ako se lijek nanosi na kožu, ali i ako se uzima oralno.

Prema uzroku oštećenja fotosenzibilne reakcije mogu biti fototoksične ili fotoalergijske. Kod fototoksične reakcije lijek se u koži zbog izlaganja suncu, odnosno pod utjecajem UV zraka kemijski promijeni te nastane štetan produkt koji dovodi do oštećenja strukture kože.

Fotoalergijska reakcija je sličan proces, u kojem se lijek pod utjecajem sunca promijeni. Ali tada ga organizam prepoznaje kao alergen te nastaje klasična alergijska reakcija, odnosno imunosni odgovor organizma. Fototoksične i fotoalergijske nuspojave lijekova najčešće se očituju kožnom reakcijom, no može se javiti i oštećenje noktiju i osjetljivost očiju.

Simptomi fotoalergijskih reakcija slični su ostalim kožnim alergijama. Pojava crvenila, otoka, pa i plikova uz karakterističan svrbež, a kod nekih i pečenje kože. Fototoksične dermatoze mogu imati simptome kao i fotoalergijske, no nerijetko se pojavljuju i sunčane opekline, a nakon nekog vremena i hiperpigmentacije, mrlje koje mogu biti plavosive, smeđe ili plavocrne, te dugo ne prolaze. Poznato je i da neki dodaci prehrani i biljni lijekovi također mogu djelovati fotosenzitivno. 

Dugotrajna izloženost UV zrakama smatra se glavnim čimbenikom u nastajanju karcinoma kože  kao i malignog melanoma. Više od  90 posto svih kožnih tumora nastaje na mjestima na kojima je koža izložena direktnom djelovanju UV zraka, a to su tzv. fotoeksponirana mjesta (lice, vrat, predio dekoltea, šake ).

Mnoge epidemiološke studije u raznim krajevima svijeta dokazuju nepobitnu povezanost djelovanja UV zraka i kožnih tumora. Jako sunce iscrpljuje organizam, pregrijava ga i dehidrira, što može dovesti do promijenjenog metabolizma lijeka i njegova jačeg ili slabijeg učinka.

Stoga, ako ste bolesni te uzimate bilo koji lijek, izbjegavajte dulje izlaganje suncu. Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na internetu.

In Portal

 

Povezane vijesti