Kako osobe s invaliditetom mogu postati e-Građani

PITANJE: C. P. (30) Možete li mi objasniti što je sustav e-Građanin? Muškarac sam s invaliditetom i nekoliko bliskih ljudi mi je predložilo korištenje tih usluga koje bi mi značile veću samostalnost. Koje usluge pruža taj sustav? Kako mogu postati e-Građanin?

 

ODGOVOR: Provjerite imate li već jednu od vjerodajnica e-Građanima. Popis pogledajte na poveznici: gov.hr/e-gradjani/o-sustavu-e-gradjani/1584#e-usluge. Ako je nemate, svoju vjerodajnicu možete zatražiti u Fini ili kod jednog od izdavatelja.

Sustav e-Građani uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Sustav e-Građani, pored Središnjeg državnog portala koji predstavlja javni dio sustava, čine i Osobni korisnički pretinac i Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Te komponente omogućavaju sigurnu i naprednu elektroničku komunikaciju s javnim sektorom.
Osobni korisnički pretinac omogućava primanje osobnih elektroničkih poruka javne uprave i izravan pristup elektroničkim uslugama javne uprave, a dostupan je i kao aplikacija za pametne telefone.
Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav omogućava korištenje elektroničkih vjerodajnica za jedinstvenu prijavu na elektroničke usluge uključene u sustav e-Građani. Za korištenje elektroničkih usluga u sustavu e-Građani potrebno je posjedovati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav).
Ako imate elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), korisnik ste internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, student, djelatnik visokog učilišta ili djelatnik u zdravstvu već posjedujete vjerodajnicu.
Popis vjerodajnica uključenih u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav – NIAS koje vam omogućavaju prijavu nalazi na poveznici: gov.hr/e-gradjani/lista-prihvacenih-vjerodajnica/1667  
Popis svih elektroničkih usluga možete pronaći na poveznici: pretinac.gov.hr/KorisnickiPretinac/eGradani.html 
Razvoj sustava e-Građani koordinira Ministarstvo uprave, a partneri su Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijske tehnologije (APIS IT d.o.o.), u dijelu razvoja Osobnog korisničkog pretinca, te Financijska agencija, u dijelu razvoja Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava. Za financiranje sustava e-Građani zaduženo je Ministarstvo financija. Pored toga, u razvoj sustava e-Građani su uključena i ostala ministarstva te mnoge druge institucije: CARNet, SRCE, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, REGOS, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatska turistička zajednica, Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

In Portal