Ima li smisla pokušati oprostiti i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo

PITANJE: M. P. (30) Otkako pamtim imam problem sa stjecanjem prijateljstava, a, naravno, i s ljubavnim vezama. Problem, barem tako mislim, nije u invaliditetu koji mi ne stvara probleme u normalnom samostalnom životu.

 

Kao dijete imala sam pažnju, sve potrebno za svoju dob, ali roditelji su osobe koje ne pokazuju osjećaje. Tako sam se našla u dilemi. Nakon dugo vremena izgradila sam odnos s muškarcem koji je prerastao u ljubavnu vezu. Dogodilo se nešto što me kod njega razočaralo, izgubila sam povjerenje u njega i čak osjećam veliki bijes koji mi je inače bio nepoznat. Trebam savjet - ima li smisla pokušati oprostiti i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo? Mijenjam mišljenje iz minute u minutu, a bojim se, sve je to posljedica mojeg straha od vezivanja.

ODGOVOR: Dječji psiholog Erik H. Erikson, učitelj Sigmunda Freuda, uveo je koncept povjerenja prema kojem je dojenče već tijekom prvih godina života stječe osnovni osjećaj o tome kojim ljudima i situacijama može vjerovati, a kojima ne.

Razvojni psiholozi su i danas uvjereni da se temelji na kojima gradimo povjerenje spram drugih, postavljaju u ranoj životnoj dobi. Ako su roditelji prisutni u životima svoje djece, ako se brižno skrbe za njih, ako im posvećuju pažnju, pružaju ljubav i zaštitu, ako ih tješe i ohrabruju, ako im povjeravaju nešto i uvode ih korak po korak u nove zadatke koje moraju obaviti, ako ih ne preopterećuju njihova djeca mogu imati povjerenja, i to ne samo u druge nego i u same sebe.

To nije egoistično, nego je odlučujuće. Ako smo kritični prema samima sebi, onda smo i prema drugima. Gotovo da je neizbježno ponekad u životu imati i loša iskustva. Najveći dokaz ljubavi je povjerenje. Ako vas netko ranjava, vrijeđa, govori neistine o vama i nanosi vam zlo i bol, onda u takvu osobu ne možemo imati povjerenje.

Povjerenje znači biti iskren, povjerenje je kada se možemo osjećati sigurno čak i u sjeni prijatelja. Sve kada bi vas prijatelj nenamjerno i povrijedio, on će se znati uvijek ispričati i popraviti stvar kako bi vaša bol bila izliječena ili ublažena. Zadržavanje bijesa ne donosi vam moć, dapače samo sputava napredak veze i onemogućava njezin normalni razvitak u stabilan i zdrav odnos.

Konverzacija, činjenice, valjani argumenti čine vezu funkcionalnom pa se na dnevnoj bazi trudite ići u tom smjeru kako biste oboje bili zadovoljni sobom. Samo tako bijes nikada neće nadvladati vama, a njegovo gomilanje, neće vam donijeti ništa dobro, već će samo razoriti sve što ste stekli s partnerom. 
Povjerenje je osnova za predivnu vezu u kojoj se partneri ne plaše da budu ono što jesu i predstavlja temelj za nesputanu, sigurnu i iskrenu ljubav. Zapamtite, kada oprostite to ne znači da se ništa nije dogodilo. To samo znači da ste odlučili otići korak dalje i prebroditi krizu jer vam je stalo jedno do drugog i isplati se nastaviti truditi oko svoje veze. Ne gomilajte ljutnju i bijes jer tada oprost nikada neće pokucati na vrata vašeg doma.

In Portal