Zaštita mentalnog zdravlja za osobe s invaliditetom

PITANJE: C. R. (26) Živim s majkom čije promjene raspoloženja osciliraju od euforije do bijesa, napada panike, strahova i neopisivo mi je teško.

 

I sam se teško nosim s vlastitim invaliditetom, ali pokušavam funkcionirati i biti još i njoj podrška. Došao sam do točke kada i ja osjećam duševnu prazninu i trebam pomoć.

Možete li mi odgovoriti gdje se u Zagrebu, osim vlastitoj doktorici, mogu obratiti i potražiti pomoć? Nadam se ako sam potražim pomoć potaknut ću i majku na taj korak.

ODGOVOR: Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provodi zaštitu mentalnog zdravlja obuhvaćajući mjere i aktivnosti u nekoliko ključnih područja djelovanja: promociji i unapređenju mentalnog zdravlja, prevenciji, ranom prepoznavanju, liječenju i rehabilitaciji poremećaja ponašanja i duševnih/mentalnih poremećaja. Aktivnosti su usmjerene prema cjelokupnoj populaciji, ali i specifične za određene populacijske skupine (rizične i vulnerabilne).

Promocija mentalnog zdravlja uključuje: aktivnosti na razumijevanju mentalnog zdravlja i podizanju svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja kao dijela općega zdravlja, na promociji dobroga mentalnog zdravlja i blagostanja, razumijevanju problema mentalnog zdravlja i duševnih/mentalnih poremećaja, borbi protiv stigme i diskriminacije; aktivnosti koje unaprjeđuju mentalno zdravlje jačanjem zaštitnih čimbenika i smanjivanjem čimbenika koji mu štete; učinkovite mjere promocije koje rezultiraju boljom kvalitetom života, boljim socijalnim funkcioniranjem, boljim uklapanjem u društvo, smanjenjem ljudske patnje, nižom incidencijom i prevalencijom duševnih/mentalnih poremećaja.

Prevencija duševnih poremećaja uključuje: primarnu prevenciju usmjerenu smanjenju incidencije duševnih/mentalnih poremećaja te podrazumijeva suzbijanje čimbenika rizika za razvoj duševnih/mentalnih poremećaja, kao i jačanje zaštitnih čimbenika (praćenje vulnerabilnih i rizičnih skupina); sekundarnu prevenciju usmjerenu smanjenju prevalencije duševnih/mentalnih poremećaja skraćivanjem njihovog trajanja ranim otkrivanjem i promptnim liječenjem; tercijarnu prevenciju usmjerenu smanjivanju težine bolesti i disabiliteta (onesposobljenosti) vezanih uz određeni poremećaj liječenjem i medicinskom, radnom i socijalnom rehabilitacijom, skrbi za kvalitetu života te sprječavanje prijevremenog umiranja, uključujući prevenciju samoubojstava. 

Za pomoć se možete javiti na broj telefona 385 1 38 30 088. Radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 16,00 sati, a utorkom i četvrtkom od 12,00 do 20,00 sati.

Također ih možete posjetiti na lokaciji Remetinečki gaj 14 i to bez uputnice, a uz prethodnu telefonsku najavu i uz osobne dokumente. Potražiti pomoć mogu adolescenti, djeca školske dobi (od 12 godina) u pratnji roditelja ili staratelja, studenti, punoljetne radno-aktivne osobe, starija dobna skupina i članovi obitelji koji skrbe za starije te obitelji osoba s mentalnim poremećajima.

In Portal