U vezi sam s partnerom s invaliditetom kojem stalno udovoljavam, no svjesna sam da zanemarujem sebe

PITANJE: C. P. (24) Odrasla sam u obitelji sa sestrom čije potrebe su uvijek bile na prvom mjestu. Osjećala sam se voljeno, ali negdje sa strane.

 

Sestra ima intelektualne teškoće i, razumijem, bilo je prirodno ravnati se prema njezinom stanju i potrebama. Problem je što sam tako postala osoba koja ne može odbiti kad me drugi traže razne usluge i stoga sam stalno u sukobu sa sobom.

U vezi sam s partnerom koji također ima invaliditet i kojem stalno udovoljavam - i volim to, ali svjesna sam da zanemarujem sebe.  Trošim svoje vrijeme zbog drugih i to me čini ljutom, ali istovremeno osjećam krivnju ako ne učinim što se očekuje od mene, jer mislim da drugima treba uvijek pomoći.

Partner prima moju pažnju kao nešto normalno, ali nikada ne postavlja pitanje što ja želim. U vezi smo dvije godine, a prekida svaki razgovor o našoj zajedničkoj budućnosti. Kaže, lijepo nam je i čemu to kvariti nekim planovima. Osobno, osjećam se iscijeđeno od njega i ispunjavanja njegovih želja. Umorna sam od udovoljavanja drugima, a brine me postajem li sebična kad poželim sebe staviti iznad tuđih očekivanja i potreba?

ODGOVOR: Svi smo mi do određene mjere sebični. To je u redu jer su normalne razine samoljublja, samopoštovanja i samopouzdanja važne kako bi mogli dobro funkcionirati i ne dozvoliti drugima da nas gaze.

No, navedene osobine imaju svoje granice koje, ako ih prijeđemo, od nas mogu napraviti vrlo arogantnu i narcisoidnu osobu koja je posvećena samo sebi i svojim interesima.

Prirodna je vaša potreba udovoljavanja partnerovim željama, no to bi trebalo biti obostrano u kvalitetnoj vezi. U protivnom stavljanjem njegovih interesa na prvo mjesto možete se početi osjećati zapostavljeno, nevažno i nezadovoljno.

Stoga, nema baš ništa loše ako ponekad bez grižnje savjesti osobne potrebe stavite na prvo mjesto. Sebični ljudi izbjegavaju definirati odnos jer njima to tako odgovara tj. nisu ništa obećali pa nemaju niti nikakvih obveza.

Takve sebične osobe mogu iz partnera isisati zadnji atom snage i pozitivne energije kako bi nahranili svoj ego. Upamtite kako nitko ne treba biti u ljubavnoj vezi s čovjekom koji misli samo na sebe, svoje potrebe i svoje osjećaje. Odrecite se krivnje, opustite se i budite najbolja verzija sebe, jer nakon što ispunite osobne želje i potrebe bit će vam lakše razlučiti kome i u kolikoj mjeri uistinu trebate dati svog vremena i pažnje.

In Portal