Žena sam s invaliditetom i često doživljavam razne oblike diskriminacije

PITANJE: N. P. (33) Pročitala sam podatke temeljene na rezultatima istraživanja koje je provela Agencija temeljnih prava Europske unije u zemljama EU koje navodi: više od 42 tisuće žena zlostavljano,13 milijuna žena je 12 mjeseci prije istraživanja doživjelo neki oblik nasilja, a 3,7 milijuna žena je u istom periodu doživjelo seksualno nasilje. Jedna od 20 žena silovana je prije svoje 15. godine.

 

Na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini, otprilike jedna od tri žene pretrpjela je fizičko ili seksualno nasilje, a svaka druga žena suočena je s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja.

Žena sam s invaliditetom, često doživljavam razne oblike diskriminacije i zanima me što po ovom pitanju poduzima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku? Imam prijateljice s invaliditetom, ali i potpuno zdrave koje trpe nasilje od partnera, pa me zanima kome se mogu obratiti za pomoć?

ODGOVOR: Nasilje nad ženama prije svega predstavlja grubo kršenje ljudskih prava, te osim izravnog utjecaja na žene (zdravlje, duboki fizički i psihički ožiljci), nasilje ima nesagledive posljedice na funkcioniranje obitelji, zajednice i društva. Stoga su javne politike u Republici Hrvatskoj, usmjerene na dobrobit zajednice, demokratski legitimitet i nepovredivost ljudskog dostojanstva.

Temeljem propisanog djelokruga rada te zadanih mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poduzima niz aktivnosti koje, među ostalim, uključuju pružanje pomoći i osnaživanje žrtava nasilja, pružanje potpore organizacijama civilnog društva koje štite žrtve nasilja, senzibilizaciju javnosti o štetnosti nasilničkog ponašanja i unaprjeđenje međuresorne suradnje.
Tijekom 2019. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ažuriralo je Adresar ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji  koji vam je dostupan na poveznici mdomsp.gov.hr.

In Portal 

 

Povezane vijesti