Koliko je strogo održavanje higijene bitno za sveukupno zdravlje osoba s invaliditetom

PITANJE: P. Z. (30) Higijena je pola zdravlja, rečenica koju su mi roditelji ponavljali od kada pamtim za sebe. Možda i stoga što sam zbog invaliditeta često boravila u raznim medicinskim ustanovama, pa su strepili od mogućih zaraza.

 

Danas, kao majka, ponavljam tu istinu svom sinu koji ima izvjesne teškoće u razvoju, ali moj suprug misli kako preuveličavam stvar. Za njega je dovoljno grickati sam sebi nokte, istuširati se, i to ne svaki dan, ali se zato obilato našpricati dezodoransom. On misli da svakodnevnim pranjem sina sapunom štetim razvoju njegova imuniteta. S druge strane, ja mislim kako je održavanje higijene posebno važno za nas osobe s invaliditetom. Tko je od nas u pravu?

ODGOVOR: Osobna higijena uključuje pranje ruku i lica, higijenu usne šupljine i zuba, higijena odjeće,obuće, životnog prostora. No, važna je i higijena namirnica. Pranje ruku je jako važno. Ruke su stalno izložene različitim mikroorganizmima te prljavim rukama možemo zaraziti sebe, ali i sve koji su s nama u kontaktu.

Grizenje noktiju je izrazito nehigijenski i olakšava prijenos bolesti. Redovito podrezivanje noktiju je važnije nego što mislimo. Pod noktima se skupljaju bakterije i prljavština. Osim što izgleda neprivlačno, to je i štetno jer tako se prenose bolesti i infekcije.

Higijena tijela najbolje se održava vodom i ispravnim sredstvima za pranje. Pri izboru sredstava za pranje potrebno je obratiti pozornost na njihovu pH - vrijednost.

Najbolje je koristiti neutralan sapun kisele reakcije. Nedostatak ranog izlaganja infektivnim agensima u djetinjstvu u odrasloj dobi povećavaju sklonost alergijama. Time se sprječava da tijelo razvije odgovarajuće alergene i autoimunosne odgovore, ali i oduzimanje djetetu mogućnost stjecanja novih iskustava,te negiranje  prolaza kroz fazu koja je nužna za stjecanje samostalnosti i povjerenja prema svijetu. Dijete će higijenske navike lakše steći ako mu roditelji budu trajan primjer.

Dezodoransi nisu i ne mogu biti zamjena za kupanje i pranje čistom vodom i sapunom, mogu se koristiti u razumnim količinama, isključivo nanošenjem na čistu i svježe opranu kožu.

In Portal