Pravo na cjelodnevni smještaj uz dijete s teškoćama u razvoju

PITANJE: N. P. (23) Živimo nedaleko od Karlovca i roditelji smo bebe s teškoćama u razvoj. Uskoro će trebati na operaciju u Zagreb.

 

Imamo mala primanja i nemoguće nam je svaki dan odlaziti u Zagreb kako bi bili uz nju, pa me zanima imam li kao majka pravo na cjelodnevni smještaj? Nezamislivo mi je ostaviti je samu u bolnici, a financijski neizvedivo plaćati stan i biti u Zagrebu za vrijeme njezinog liječenja.

ODGOVOR: Pravu na cjelodnevni (24-satni) smještaj se ostvaruje ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima ugovorne bolničke ustanove.
Pravo ostvaruje osigurana osoba: majka djeteta pod uvjetom da je jedina prehrana djeteta majčino mlijeko, odnosno da postoji potreba dojenja djeteta, a što utvrđuje izabrani doktor djeteta, odnosno doktor ugovorne bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi, jedan od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela, odnosno nalaz i mišljenje nadležnog tijela vještačenja, a na prijedlog odjelnog doktora ugovorne bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi.

Roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koje o tome u skladu s posebnim propisima posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela, odnosno nalaz, mišljenje i ocjenu nadležnog tijela vještačenja ima pravo na cjelodnevni smještaj uz dijete bez obzira na dob djeteta.

Pravo se ostvaruje na osnovi uputnice za bolničko liječenje djeteta na kojoj se naznačuje potreba cjelodnevnog smještaja majke uz dijete radi dojenja odnosno potreba cjelodnevnog smještaja roditelja uz dijete s teškoćama u razvoju.

Osigurana osoba koja ostvaruje pravo na smještaj nije obvezna sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite, a osiguranik koji u skladu s odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju može ostvariti pravo na naknadu plaće, za vrijeme tog smještaja ima pravo na naknadu plaće na ime privremene spriječenosti za rad zbog njege djeteta.

In Portal