Urbani vrtovi prilagođeni osobama s invaliditetom

Radom u takvom vrtu, zadruga 'Martinov plašt' želi poticati obiteljsko okupljanje kroz zajedničku aktivnost. Stoga je vrt prilagođen svim dobnim kategorijama (djeci, odraslima, starijima, te osobama u invalidskim kolicima), te time na vrlo praktičan način promovira izjednačavanje mogućnosti

Socijalno uslužna zadruga Martinov plašt iz Zagreba, čija je misija skrbiti o ranjivim kategorijama društva: starijima i nemoćnima, osobama s invaliditetom, djeci s poteškoćama u razvoju, liječenim ovisnicima, dugotrajno nezaposlenima i sl., te podizati kvalitetu njihovog svakodnevnog života, u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba, kroz koji Grad Zagreb zainteresiranim građanima dodjeljuje slobodne parcele radi uzgoja vrtnih kultura za svoje potrebe, predstavlja svoj proizvod Urbanih sklopivih mini vrtova, namijenjenih osobama kojima iz različitih razloga, najčešće starosti, bolesti, invaliditeta i sl., nije moguće raditi u vrtu na klasičan način.
24 sata, Radio Kaj i Grad Zagreb pokrenuli su akciju uređenja Urbanih vrtova Zagreba. Projektu su se, kao prijatelji projekta, u svojstvu sponzora i donatora, priključile tvrtke Zagrebačka pivovara, Pevec, te poral Zdrava krava.
Uz mnoga prigodna događanja i predstavljanja, te sudjelovanje sponzora i donatora, predstavnike akademske zajednice i umjetnika, održana je Volonterska akcija uređenja Gradskog vrta Sopot.
U svečanom, uvodnom dijelu, većem broju okupljenih, među kojima se nalazio i priličan broj korisnika ranije dodijeljenih vrtnih parcela, nazočnima su se najprije obratili predstavnici 24 sata, Radio Kaj, Agronomskog fakulteta, Peveca, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio svim sudionicima i donatorima, najavio širenje ove hvalevrijedne akcije ne samo na druga zagrebačka područja, već i na ostale gradove u RH. Također je najavio osnivanje Stručnog povjerenstva koje bi izabiralo najljepši vrt, uz prigodne nagrade.
U sklopu akcije održana su predstavljanja, prigodna predavanja stručnjaka Agronomskog fakulteta Zavoda za povrćarstvo: o pripremi i održavanju gredica, praksi i iskustvima Urbanih vrtova u svijetu, te predavanje predstavnice Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost.
Organizirane su i praktične Radionice gdje je i zadruga Martinov plašt imala prigodu starijim osobama i osobama s invaliditetom prezentirati način na koji se odvija rad u prilagođenom Urbanom mini vrtu.
Radom u takvom vrtu, zadruga želi poticati obiteljsko okupljanje kroz zajedničku aktivnost. Stoga je vrt prilagođen svim dobnim kategorijama (djeci, odraslima, starijima, te osobama u invalidskim kolicima), te time na vrlo praktičan način promovira izjednačavanje mogućnosti.
Urbani sklopivi mini vrt dostupan je i u individualnoj ponudi, kad se izrađuje po narudžbi kupca, odgovarajućih dimenzija i materijala.
Više o proizvodu može se naći na www.martinov-plast.hr
Postavljanje određenog broja ovakvih vrtova na određenoj lokaciji Urbanog vrta grada Zagreba, zahtijeva određena financijska sredstva. Zbog koristi za zdravlje koju ovaj proizvod donosi najranjivijim kategorijama društva, te socijalizacijskog učinka, nadamo se da će se za ovaj Projekt naći donatori.
Vezano uz Volontersku akciju uređenja Gradskog vrta Sopot, na kraju treba spomenuti kako su se za dobru atmosferu tijekom cijelog događanja, pobrinuli poznati zagrebački glumci okupljeni u Žare Šerfedžija orkestar Zagreb: Goran Navojec, Nataša Janjić, Mario Mirković, Robert Ugrina, Rakan Rushaidat i Ivana Rushaidat, kao i Art Orchestra, Zagrebačka pivovara.
Anđelka Bunić, prof. def., upraviteljica zadruge Martinov plašt