Osoba sam s invaliditetom i prvi put sam u ljubavnoj vezi

PITANJE R. H. (18) Imam osamnaest godina i prvi put sam u ljubavnoj vezi. Nemam komplekse zbog invaliditeta, ali dečki me prihvaćaju kao prijateljicu, pa do sada nisam ni razmišljala o mogućoj vezi.

 

Ljubav mi je došla iznenada i zato mislim kako je vrijeme za prestanak odgađanja ginekološkog pregleda. Kada prvi put posjetiti ginekologa? Što je važno kada se dogovorim za prvi ginekološki pregled? Kako izgleda i koliko traje ginekološki pregled?

ODGOVOR: Prvi ginekološki pregled ne treba odgađati. Prirodno je da se žene ne raduju ginekološkom pregledu, ali je važno da mu se posveti posebna pažnja i od strane žene i od strane ginekologa jer ako žena nema ranijih neugodnih iskustava dolazit će redovitije na preglede s manje nervoze i opušteno.

Dolazak kod ginekologa ne mora nužno značiti i pregled. Ženi će možda biti lakše da se prvo upozna sa 'svojim' ginekologom, da stekne povjerenje i onda kad bude spremna napravit će se ginekološki pregled, a i ovako će dobiti korisne informacije glede svog reproduktivnog zdravlja o neplodnosti, kontracepciji, pobačaju, trudnoći, spolno prenosivim bolestima, menopauzi…

Redovit ginekološki pregled je dio brige za vlastito zdravlje i može prevenirati puno problema u budućnosti. Prije ginekološkog pregleda ponajprije treba pripaziti na to da se pregled ne planira za vrijeme menstruacije budući da menstruacija može utjecati na rezultate nekih laboratorijskih testova.

Također, nije poželjno imati spolni odnos dan-dva prije pregleda, a ne bi trebalo ni stavljati nikakve pripravke, vaginalete, niti išta drugo u rodnicu jer to može prikriti stvarni nalaz u rodnici. Prilikom tuširanja preporučuje se blagi sapuni za intimnu njegu s odgovarajućom kiselosti. Intimno područje se ne mora brijati.

Preporučuje se obući udobnu odjeću koja se lako i jednostavno skida, može se radi udobnosti obući ili ponijeti suknja kako se od kabine do ginekološkog stola žena ne bi neugodno osjećala dok hoda gola iako danas sve više ginekoloških ordinacija koristi kratke haljinice za jednokratnu upotrebu koje žena dobije pri dolasku. Korisno je sastaviti popis pitanja i mogućih problema koje biste željeli raspraviti s ginekologom.

Smanjenje nelagode može pomoći i ako na pregled povedete neku blisku osobu s kojom se osjećate ugodno i sigurno.

Prvi put bi se trebalo posjetiti ginekologa onda kada je vrijeme za prvi Papa-test. To bi otprilike bilo tri godine nakon prvog spolnog odnosa ili najkasnije do 21 godine života, bez obzira na to je li žena do tada imala spolne odnose.

Drugi razlozi za prvi posjet ginekologu mogu biti: izostanak prve menstruacije do 16. godine života, neredovite menstruacije, sumnja na infekciju rodnice, sumnja na spolno prenosive bolesti, traženje savjeta za sigurnu kontracepciju ili zaštitu od spolnoprenosivih bolesti.

Ginekološki pregled obično započinje razgovorom o osobnom i obiteljskom zdravlju, takozvanom anamnezom. Također, ginekolog će pitati kada je bila zadnja menstruacija.

Pitanja koja ginekolog postavlja služe za orijentaciju o zdravlju pacijentice pa na njih treba odgovoriti što iskrenije i otvorenije. Nakon svlačenja u kabini, legne se na ginekološki stol i stavi noge na za to predviđena mjesta. Ginekolog će reći kako da se najbolje namjesti, te prvo pregledati vanjsko spolovilo – vizualno, bez upotrebe instrumenata. Nakon toga će pitati jeste li spolno aktivne. Ta informacija mu treba da zna kako će izvršiti pregled – ako žena još nije stupila u spolni odnos, a misli da joj je himen pukao na neki drugi način tu informaciju treba podijeliti s ginekologom. Ako je žena imala spolni odnos, ginekolog će u rodnicu staviti instrument zvan spekulum, koji služi za širenje zidova vagine kako bi ginekolog mogao bolje vidjeti vrat maternice. Spekuluma ima raznih veličina, te njihovo uvođenje u rodnicu nije bolno ako je pacijentica opuštena – jedino može biti malo neugodno jer je izrađen od metala, pa može biti hladan. Nakon toga će drvenom špatulicom uzeti bris za PAPA test – što također traje kratko i nije bolno.

PAPA testom se utvrđuju promjene na vratu maternice, te se provodi radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i nekih uzročnika spolno prenosivih infekcija. Zbog toga se preporučuje raditi barem jednom godišnje. Nakon toga slijedi palpacijski pregled – liječnik uvodi prste u rodnicu, te rukama opipava trbuh. Tako pregledava smještaj i oblik maternice i jajnika. Na kraju slijedi ultrazvučni pregled – sonda se uvodi u rodnicu, te se detaljno pregledavaju maternica i jajnici. Ako žena nije imala spolni odnos, a ima više od 21 godine, ginekolog će vjerojatno napraviti PAPA test uvodeći štapić kroz otvor na himenu, kroz koji istječe menstrualna krv. Nakon toga slijedi palpacijski pregled, gdje ginekolog rukama opipava analni otvor i trbuh. Tako može osjetiti položaj i maternice i jajnika. Također, vjerojatno će i ultrazvučno pregledati pacijenticu uvođenjem sonde u analni otvor, što također nije ni bolno ni neugodno ako je pacijentica opuštena.

Za takav pregled bi bilo dobro da je mjehur što prazniji. Kvaliteta dijagnoze tim putem je jednaka kao i za vaginalni pregled. Nakon svega toga će ginekolog sve objasniti i napisati, preporučiti dodatne pretrage ili neku terapiju. Ginekološki pregled traje svega desetak minuta.

In Portal