Kao osobi s invaliditetom i završenom srednjom školom sužen mi je izbor pri traženju posla

PITANJE: C. R. (26) Čitam brojne savjete na što posebno paziti pri razgovoru za posao, ali meni ništa od toga nije pomoglo.

 

Kao osobi s invaliditetom i srednjom školom sužen mi je izbor već na početku. Ipak, dobro bi mi došli neki jednostavni, provjereni i sigurni savjeti za sljedeći put kad me pozovu na razgovor. Što je ono jednostavno, a važno pri prvom susretu s potencijalnim poslodavcem?

ODGOVOR: Okupajte se, operite kosu, obrijte se, ako imate bradu – uredite je, očistite nokte i stavite dezodorans. 

Odjenite čisto opranu i ispeglanu odjeću. Očistite cipele.
Operite zube. Pazite na dah. Nemojte zagušiti ispitivače intenzivnim mirisom češnjaka, kapule ili cigareta. Ni slučajno ne bazdite na alkohol. Ne pretjerujte niti s parfemom ili losionom poslije brijanja. Sve što je previše nametljivo može vam škoditi.

Ako ste žena, budite diskretno našminkani. Ako bojite kosu, neka vam je nedavno obojena i uredna. Predugački nokti, a i lak intenzivne boje nisu poželjni. Nosite grudnjak, sofisticiranu, neutralnu odjeću kao što su odijelo ili kostim, izbjegavajte dekoltirane majice ili košulje, minice i sandale. Vjerujte, onaj poslodavac koji vas zaposli zbog dekoltea ili minice NIJE poslodavac s kojim će vam biti ugodno raditi.

Sjedite uspravno. Nikako ne krckajte zglobovima prstiju. Ne grizite usnicu, a ni nokte. Ne igrajte se s kosom.

Ako vas pitaju hoćete li nešto popiti, NIKADA ne naručujte alkohol, čak niti ako ga naruči vaš šef. Čak i ako je to dopušteno, ne pušite dok čekate na razgovor jer istraživanja pokazuju da će između dva kandidata sličnih sposobnosti poslodavac u 94 posto slučajeva izabrati nepušača.

Govorite jasno i dovoljno glasno da vas se može čuti bez naprezanja. Ne budite preglasni. Ne prekidajte ispitivače dok govore. Dajte odgovore koji sadrže više od jedne riječi.  

Ne kritizirajte sebe. Ako vi ne vjerujete da vrijedite, zašto bi netko drugi to vjerovao?

Budite pristojni prema tajnici, drugim kandidatima i svim drugim ljudima koje tamo sretnete. Čak i kad oni nisu pristojni prema vama. 

Kada se rukujete, čvrsto stisnite ruku, ali ne lomite kosti. Gledajte ispitivače u oči.

Ne kritizirajte prethodne poslodavce ili druge kandidate.

Zahvalite se ispitivačima na kraju razgovora.

Nemojte zakasniti na razgovor. Nemojte niti doći pola sata prije. Dođite nekoliko minuta prije dogovorenog.

Dokazano vam može škoditi svako iskazivanje: bahatosti,agresivnosti, nepoštenja ili lažljivosti, lijenosti, kritiziranja i okrivljavanja drugih, neodgovornosti, nepoštovanja pravila, netolerancije.

Svakako iskažite pozitivni stav prema firmi i poslu kojim se ona bavi.

In Portal

 

 

Povezane vijesti