DOBRA VIJEST Na pomolu novi test za ozljede mozga

Kako ozbiljne dugoročne posljedice ‘manjih’ ozljeda mozga postaju jasnije, potreba za boljim testovima potresa mozga postaje sve očiglednija

 

U nedostatku uređaja za skeniranje pored svakog sportskog terena, novi test krvi koji otkriva ozljede mozga može biti odgovor, i doista može biti i bolji od CT skeniranja, a istovremeno i potencijalno puno jeftiniji.

Prije nekoliko tjedana svijet kriketa je s užasom gledao kako australskog kriketaša Stevea Smitha loptica pogađa u vrat. Smithov kasniji povratak u igru izazvao je teške kritike liječnika koji su to odobrili.

Događaj je istaknuo poteškoće u dijagnosticiranju potresa mozga i važnost toga, jer slanje ozlijeđenog igrača na teren može privremeni problem pretvoriti u nešto dugoročno. Budući da svake godine 4,8 milijuna Amerikanaca posjeti hitne službe zbog sumnje na potres mozga, problem je puno širi od elitnog sporta, piše IFLScience.

Profesor Geoff Manley sa kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koristi činjenicu da se neki proteini otpuštaju u krv nakon traumatične ozljede mozga kako bi pronašao brzo i pouzdano rješenje.

U izvještajima u časopisu Lancet Neurology Manley je objavio da takvi testovi mogu ne samo nadmašiti kognitivne testove koje koriste sportski liječnici, nego i CT pretrage koje se često koriste u bolnicama.

Kada se procjenjuju ozljede mozga, MRI skeniranje je zlatni standard, ali to je skupo i sporo, čak i za bolnice koje imaju opremu. CT skeniranja su brža, jeftinija i dostupnija, ali propuste neke traumatične ozljede mozga.

Manley je testirao krv 450 pacijenata sa sumnjom na traumatičnu ozljedu mozga, ali s CT-om koji jasno ukazuje na povišenim razinama GFAP proteina, biomarkera za koji se sumnja da ukazuje na oštećenje mozga. Dva tjedna kasnije istim pacijentima obavljen je MRI pregled.

Iako krvni test nije savršeno predvidio rezultate MRI-a, pacijenti koji su imali najvišu razinu GFAP-a imali su osam puta veću vjerojatnost da će imati ozljedu mozga (64 do 8 posto) od onih s najnižom razinom GFAP-a. Budući da je test trajao samo 15 minuta, a obavljen je pomoću ručnog uređaja i-STAT Alinity, rezultati pokazuju kako ova vrsta ispitivanja krvi može biti široko dostupna.

- Posjedovanje ovih osjetljivih alata moglo bi liječnicima pružiti više objektivnih informacija u stvarnom vremenu i poboljšati točnost otkrivanja traumatičnih ozljeda mozga - kazao je Manley u izjavi.

Abbott, tvrtka koja izrađuje i-STAT Alinity uređaj, želi poboljšati preciznost svog testa tražeći dodatne markere za kombiniranje s GFAP očitanjima. Međutim, i bez takvog napretka, Manleyevi rezultati sugeriraju kako bi ovo mogao biti dobar početni trijažni uređaj za procjenu pacijenata za daljnje testiranje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti