Porast ovisnosti kod mladih osoba s invaliditetom

PITANJE: S. T. (37) Srećom, nisam kao mnogi moji prijatelji s invaliditetom ovisna ni o alkoholu ni o drogi, osim o čokoladi, ali to nije opasno.

 

Javljam se baš zato što sam primijetila porast ovisnosti kod mladih s invaliditetom, naprosto me užasava koliko se života uništava s ovim opasnim porocima. Zanima me kako se definira ovisnost u Republici Hrvatskoj i što se poduzima po pitanju skrbi o ovisnicima? Kako se te ljude vraća u tzv. normalan život?

ODGOVOR: Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je duševno, a ponekad i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti.

Obilježavaju ga ponašanje i drugi duševni procesi koji uvijek uključuju prisilu za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstva ovisnosti u namjeri da se doživi njegov učinak na duševne procese ili da se izbjegne nelagoda zbog odsutnosti takvog sredstva.

U skrbi za osobe s problemima ovisnosti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sudjeluje u provedbi mjera Nacionalne strategije za suzbijanje zlouporabe droga u Republici i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga, pruža financijsku potporu terapijskim zajednicama za smještaj odraslih ovisnika te sudjeluje u provedbi Projekta resocijalizacije ovisnika kojim koordinira Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

Projekt resocijalizacije je projekt za doškolovanje, prekvalifikaciju i zapošljavanje liječenih ovisnika koji je namijenjen ovisnicima koji se nalaze u programu tretmana, završili su program tretmana, rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici, penalnom sustavu ili zdravstvenoj ustanovi, te koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja.

In Portal

 

Povezane vijesti