Iako sam osoba s invaliditetom, 'vampiri' u mojoj okolini crpe mi energiju i čine me depresivnom

PITANJE: S.  P. (28) Samostalna sam i zadovoljna životom koji imam, no svjesna sam svojih loših navika i želim  promjenu.

 

Bezbroj puta sebi sam rekla i obećala da od sutra krećem drugačije, počinjemo se više kretati, čitati knjige, družiti se s pozitivnim ljudima. Opet, svaki sam dan depresivna i borim se s tjeskobom.

Previše jedem, premalo se krećem, dozvoljavam raznim 'vampirima' da me iscrpljuju svojim pričama i kradu mi energiju. Opravdavam svoju pasivnost invaliditetom i tješim sama sebe dobro je i ovako. Kako drugi usvajaju i provode idealne životne navike? Trebam savjet što poduzeti za ukidanje loših navika?

ODGOVOR: Život čine navike, no ako ih ne mijenjamo, neće se ni u životu ništa promijeniti. Definicija idealnih životnih navika ne postoji s obzirom na to da se koncept razlikuje za svaku osobu individualno.

Ono što je za nekog dobro ne mora nužno biti za nekog drugog i obratno. Najbitnije u kreiranju ispunjenog života u kojem ćete zaista uživati je stvaranje ravnoteže. Za početak slušajte vlastito tijelo i postaviti ciljeve u skladu s time na putu za pozitivnu promjenu. 

Napravite popis stvari koje želite uvesti u rutinu, a koje po vašem mišljenju njeguju duh i tijelo. Neka to budu stvari koje vas svakodnevno uveseljavaju i pridržavajte ih se bez obzira na okolnosti. 

Osigurajte si podršku okruživši se ljudima koji će vas podržati u teškim situacijama. Svako jutro vizualizirajte kako se dan odvija u skladu s vašim željenim ciljem i tek tada krenite u dan. 

Promjena složenih navika zahtijeva vrijeme i strpljivost. Povremeni padovi dio su promjene. Ako zgriješite ili padnete, samo se što prije pokušajte vratiti na pravi put. Ništa nije propalo, jer ni  navike nisu nastale preko noći pa je potrebno vrijeme za njihovu promjenu. Nikada ne odustajte!

In Portal

 

Povezane vijesti