Nedavno smo osnovali udrugu osoba s invaliditetom u našem mjestu i imamo veliki broj prijedloga

PITANJE: Š. T. (42) Nedavno smo osnovali udrugu osoba s invaliditetom u našem mjestu i imamo veliki broj prijedloga, upita i nepoznanica.

 

Sigurni smo da bi nam pravobraniteljica za osobe s invaliditetom mogla dati dobre smjernice za jačanje naše udruge. S obzirom na to, zanima nas kako doći do informacija iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom? Kako, kao predstavnici udruge, možemo dogovoriti susret u njezinom uredu na kojem bi iznijeli svoja pitanja i zatražili njezinu podršku?

ODGOVOR: Pravo na pristup informacijama uređeno je Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN, br. 25/13 i 85/15). Navedenim Zakonom propisuju se načela prava na pristup, ograničenja prava na pristup te postupak za ostvarivanje i zaštitu prava na pristup informacijama. Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom: na adresu: Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Savska cesta 41/3, 10 000 Zagreb – elektroničkom poštom: ured@posi.hr , na broj faksa: 01/ 6177-901, osobno, svakim radnim danom od 9:00 – 12:00 sati na adresi Savska cesta 41/3, 10 000 Zagreb (zgrada Zagrepčanke) ili telefonom na 01 6102 173, o čemu sastavlja službena bilješka.

Na pristup informacijama u postupcima pred tijelima javne vlasti ne plaćaju se upravne i sudske pristojbe, međutim korisniku prava na pristup informacijama i prava na ponovnu uporabu informacija, naplatit će se naknada u visini stvarnih materijalnih troškova koji nastanu pružanjem i dostavom tražene informacije, sukladno Kriterijima za određivanje visine naknade iz članka 19. stavka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama.

Neposredan uvid u rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom može se ostvariti dolaskom u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na gore navedenu adresu. Neposredan uvid u rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom može se istodobno osigurati sedam osoba uz prethodnu najavu ovisno o redoslijedu prijavljivanja. Obrazac - Zahtjev za pristup informacijama dostupan je na poveznici: posi.hr/pravo-na-pristup-informacijama.

In Portal

 

 

Povezane vijesti