Kolegama na poslu smeta moj invaliditet zbog čega sam pod stalnim stresom

PITANJE: E.F. (25) Poštovani, radim u malom uredu, ima nas šestoro, često je jako napeta atmosfera, posebno su svi živčani na moje štake

Nakon prometne nesreće i ozljede kuka otežano se krećem, a nekim kolegama na poslu moj invaliditet očito smeta. Zbog nagomilanog stresa na poslu često mi izbija herpes na usni. Možete li mi pojasniti je li stres aktitavor herpesa? Posebno me zanima mogu li kako preventivno djelovati da on ne izbije, jer osjetim kad počinje žarenje i nakon dan dva pojavi se mjehurić. Kako je tako teška situacija u uredu pijem velike količine kave i često izlazim van pušiti, pa se zimi  herpes javlja i češće nego ljeti. Osim krema kojima pokušavam ubrzati njegovo zacjeljivanje, možete li mi predložiti neka prirodna sredstva?

ODGOVOR: Herpes  je posljedica infekcije virusom Herpes simplex i najčešće se javlja na području usta (Herpes labialis). Herpes simplex je veoma zarazan i prenosi se slinom. Istraživanja su pokazala da je 80 posto populacije zaraženo virusom, te da 20 posto zaraženih ima problema s čestim izbijanjem herpesa na usnama. Virus u organizam ulazi preko sluzokože ili ranice na koži. Veliki dio osoba ne zna da ga ima, jer ne razvije simptome bolesti. Do infekcije najčešće dolazi već u ranom uzrastu između prve i pete godine. Virus se najčešće prenosi sa zaražene osobe koja nema nikakvih simptoma direktnim dodirom ranice, konkretno mjehurića koji nastaju kao posljedica infekcije. Stoga ne upotrebljavajte zajedničke čaše, ručnike, naravno i poljubac prenosi virus. Osobe oslabljenog imuniteta sklonije su herpesu koji najčešće izbija na koži usana na prijelazu između kože i sluzokože, kao i na području oko nosa. Manifestira se kroz brojne sitne mjehuriće, čije izbijanje traje nekoliko sati, a ponekad i dva do tri dana. Mjehurići sadrže veliki broj virusa herpesa i ako se namjerno otvaraju virus možete prenijeti s jednog dijela tijela na drugi ili na drugu osobu. Nakon nekoliko dana mjehurići se osuše i stvara se krasta koja će otpasti i rijetko ostaje ožiljak.
Najčešći okidač herpesa je izražen pad imuniteta, rashlađivanje tijela, pretjerano zagrijavanje, uzbuđenje izazvano stresom, te se često javlja u kombinacijama s drugim virusima i infekcijama. Ne možete ga se riješiti zauvijek, iako virusolozi pokušavaju pronaći sredstvo koje će djelovati na principu jačanja staničnih membrana kako bi se spriječilo prodiranje virusa u stanice. U posljednje vrijeme popularno je i liječenje laserom, laser djeluje protuupalno, posuši nastali mjehur i nakon tretmana nije potrebno daljnje liječenje. Kada osjetite da će vam izbiti herpes najbolje je odmah početi s primjenom antivirusnih lijekova kao što su propolis, češnjak, tinktura matičnjaka, te podići imunitet uz pomoć echinacea i vitamina B u velikim dozama, to može spriječiti da herpes izbije, a ako je već izbio ubrzat će njegovo povlačenje. Uzimanje antibiotika nema smisla, kao i kod drugih virusnih infekcija na koje oni ne djeluju.
Prirodna sredstva kojima možete djelovati na herpes su češnjak s medom (smjesa od 3 češnja češnjaka i 1 dkg meda kojom mažite inficirane dijelove), ispiranje inficiranih dijelova kože 3 postotnim hidrogenom, ispijanje alkoholnih ili vodenih kapi propolisa te mazanje uljnom smjesom propolisa, ulje od bundeve kojim se mažu inficirani dijelovi, koloidno srebro, smjesa jedne žlice soli i jedne žlice soda bikarbone plus voda dok dobijete gustu smjesu koju mažite tri puta dnevno na inficirano područje, smjesa heljdinog brašna i vrele vode koja se maže nakon hlađenja, stavljanje obloga listova Aloa vere na inficirano područje, mazanje kremama koje sadrže cink. Za jačanje imuniteta pijte čaj od ehinacea i jedite veće količine češnjaka, japanske gljive, konzumirajte vitamin C, cink i Vitamine B kompleksa. Doziranje vitamina i minerala dogovorite sa liječnikom, u slučaju učestalih ponavljanja herpesa također se obratite liječniku. Najvažnije je osnažiti imunološki sustav i smanjiti količinu stresa koji vam oslabljuje imunitet. Izbjegavajte alkohol, kavu i nikotin.

In-Portal