Kako kao osoba s invaliditetom mogu ostvariti potporu za samozapošljavanje?

PITANJE: M.Z. (28) Živim sa suprugom i njegovim roditeljima. Primam invalidninu, nezaposlena sam, a suprug povremeno radi, ali bez prijave.

 

Razmišljamo o tome da pokrenemo svoj posao kako bi se napokon odselili od roditelja i potpuno osamostalili. Čuli smo za mogućnost dobivanja državne potpore i zanima nas tko ih provodi?  Koje uvjete za to treba ispunjavati? Koliko traje primanja potpore zadovoljimo li uvjete?

ODGOVOR: Vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje provode niz mjera aktivne politike zapošljavanja s ciljem poticanja zapošljavanja, dodatnih edukacija radnika i očuvanja radnih mjesta.

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda. Ovu mjeru mogu koristiti nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda koje su prošle aktivnosti vezane uz samozapošljavanje u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje, nezaposlene osobe koje odluče pokrenuti vlastiti posao udruživanjem, poslovni subjekt koji je već ostvario potporu za samozapošljavanje i čije su ugovorne obveze istekle, te je dokazao da je ispunio sve obveze prema Zavodu, a ako planira proširenje poslovanja (vrijedi za Potpore za proširenje poslovanja). Trajanje mjere je 12 mjeseci.

Kao nezaposlena osoba, kako biste koristili ovu mjeru trebate ispuniti sljedeće kriterije: Izradili ste poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Prošli ste aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu. Izradili ste troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. Troškovi koji se navode u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti (nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci).

Više možete saznati na poveznici: mjere.hr.

In Portal

 

 

Povezane vijesti