Fizikalna terapija za osobe s invaliditetom

PITANJE: C. T. (28) Nezaposlen sam i imam puno slobodnog vremena koje ispunjavam pomažući drugima. Posebno bolesnoj starijoj susjedi i prijatelju koji ima stopostotni invaliditet.

 

On me često traži da mu razgibam ruke i noge ili izmasiram vrat. Rado bih išao na prekvalifikaciju kojom bi mogao pomagati drugima, osobito bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretnosti, ublažavanju boli te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda. Koliko je fizikalna terapija tražena, jer bih volio tom prekvalifikacijom konačno se i zaposliti? Koji su uvjeti za upis  tečaj za fizioterapeutskog tehničara i gdje mogu dobiti konkretne informacije?

ODGOVOR: Fizikalna terapija nužna je za saniranje bolnih stanja kralježnice i ostalih zglobova, sportskih ozljeda i sindroma prenaprezanja, a često je nužna i kao postoperativna rehabilitacija. Drugim riječima, mogućnosti liječenja fizikalnom terapijom su široke.

Prednosti zanimanja fizioterapeutskog tehničara navodi Zdravstveno učilište Medical: zanimanje širokih mogućnosti (pedijatrija, gerijatrija, sportska medicina… ), nema rada u noćnoj smjeni, rad s modernim uređajima i pomagalima, mogućnost rada u inozemstvu.

Za informacije o upisima u program i dodatne informacije o zanimanju fizioterapeutskog tehničara kontaktirajte medical@zdravstveno-uciliste.eu  ili na broj 01/7899-701.

U program izobrazbe za zanimanje fizioterapeutski/a tehničar/ka mogu se upisati polaznici koji imaju završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje fizioterapeutski/a tehničar/ka polaznik mora imati završenu srednju školu i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe vrste škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrditi: razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati, razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati, dio nastave koju polaznik treba obaviti. Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o priznavanju i Odluku o obvezi polaganja razlikovnim i dopunskim ispitima, iz koje je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.

In Portal