AKO NISTE ZNALI Na zapadu osobna invalidnina prati inflaciju i raste svake godine

Osobe s invaliditetom koje primaju naknade socijalnog osiguranja ili dodatnog osiguranja, što je američki oblik inkluzivnog dodatka, sljedeće će godine dobiti više novca

 

Uprava socijalnog osiguranja priopćila je u četvrtak da će se naknade povećati za 1,6 posto u 2020. godini.

Povećanje je posljedica automatske prilagodbe troškova života, koja je zakonski propisana i vezana je za inflaciju. Pokreće se kada poraste indeks potrošačkih cijena američkog Ureda za statistiku Miistarstva rada.

Promjena će stupiti na snagu 31. prosinca za više od 8 milijuna korisnika ‘inkluzivnog dodatka’ širom Amerike, a u siječnju 2020. za više od 63 milijuna Amerikanaca koji primaju socijalno osiguranje.

Uz povećanje, maksimalna savezna visina dodatka za pojedinca ići će sa 771 dolara mjesečno na 783 dolara mjesečno za 2020. Za parove, savezni maksimum porast će s 1,157 na 1,175 dolara mjesečno.

Neke države nude dodatni novac korisnicima dodatka pa stvarni primici mogu biti veći.

Iako će korisnici dobiti veće isplate u 2020. godini, automatska prilagodba troškova života za narednu godinu znatno je smanjena u odnosu na prošlogodišnje prilagođavanje. Naknade su rasle 2,8 posto za 2019. u odnosu na godinu ranije, objašnjava Disability Scoop.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti