Osoba sam s invaliditetom, a željela bih postati pomoćnica u nastavi učeniku s teškoćama u razvoju

PITANJE: V.P.(23) Završila sam srednju školu i od tada mijenjam poslove. Nije problem da ne želim raditi, već su to sve teški fizički poslovi, poput pomoćne radnice u kuhinji i slično.

 

Imam skoliozu i volontiram koliko mogu u svojoj udruzi osoba s invaliditetom, pa sam tamo i čula za Zdravstveno učilište Medical. Voljela bih raditi kao pomoćnik u nastavi učeniku s teškoćama u nastavi. Zanima me koji su uvjeti za upis i koliko traje osposobljavanje za to zanimanje?

ODGOVOR: Zdravstveno učilište Medical mjesto je za sve koji žele unaprijediti svoje vještine u području zdravstva te steći nova znanja i iskustva te provodi program osposobljavanja za zanimanje pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama u razvoju.

Uvjet za upis pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama je završena četverogodišnja škola i navršenih 18 godina. Program osposobljavanja realizirat će se redovitom nastavom, u trajanju od 218 sati, od čega je planirano 90 sati teorijske nastave, 24 sata vježbi i 104 sata praktične nastave.

Ukupno je planirano pet obveznih nastavnih cjelina sa satnicom teorijske nastave od 74 sata. Od ponuđena četiri izborna predmeta polaznik obavezno bira dva u trajanju od 16 sati teorijske nastave, što iznosi 90 sati teorijske nastave. Nastava se izvodi u prostorima ustanove s kojom Učilište ima sklopljen ugovor temeljem kojeg se koristi prostor.

Vježbe u ukupnom trajanju od 24 sata realiziraju se u vježbaonici škole s kojom Učilište ima sklopljen ugovor o suradnji.

Praktični dio programa iznosi 104 sata, a izvodi se u školi – vježbaonici, pod nadzorom mentora.

Vježbaonica Učilišta može biti škola koja ima stručni tim u sastavu: pedagog, psiholog i edukacijski rehabilitator, uspostavljenu suradnju s mobilnim stručnim timom za ostale stručnjake (logoped, socijalni pedagog…). Vježbaonica mora imati iskustvo u radu s pomoćnicima u nastavi minimalno tri godine.

Mentori mogu biti edukacijski rehabilitatori i psiholozi s najmanje tri do pet godina iskustva u edukacijskoj inkluziji, od čega jedna godina pod supervizijom.

Više na poveznici zdravstveno-uciliste.eu/programi-osposobljavanja.

In Portal

 

Povezane vijesti