Kako mlada osoba s invaliditetom može izbjeći život u staračkom domu

PITANJE: C. P. (29) Nemam iskustva s financijama, a nalazim se u situaciji kada želim osigurati egzistencijalnu stabilnost za budućnost koja mi neće biti laka.

 

Izgubio sam majku koja mi je bila podrška i velik oslonac s obzirom na to što sam osoba sa smanjenom pokretljivošću i ovisim o pomoći drugih. Nakon što sam se malo smirio i organizirao si život u toj teškoj situaciji moram razmisliti kako ću dalje.

Majka mi je ostavila određenu svotu novaca i stan u kojem smo zajedno živjeli. Moram plaćati osobu koja će mi pomoći u svemu onom što je ranije činila moja majka. Moja primanja nisu dovoljna za samostalan život. Ne želim živjeti u domu, jer mislim da sam premlad za takvo okruženje. Razmišljam o ulaganju ostavštine moje majke i posudbi određene svote kako bih mogao kupiti još jedan stan. Tako se nadam da bih mogao osigurati svoju budućnost. Što mislite o ulaganju u nekretnine i planu koji sam vam opisao?

ODGOVOR: Uz tradicionalni oblik ulaganja - nekretnine - vezana su dva problema. Prvo, troše se i traže redovno ulaganje u održavanje. Povremeno treba bojati zidove i drveninu. Nešto od drvenine će trebati zamijeniti. Trebat će povremeno bojanje, zamjenu cijevi, druge instalacije, podova, krova, obnoviti fasadu.

Ekonomisti koriste pojam amortizacija koji opisuje očekivane troškove održavanja imovine. Grubo se računa da se kroz približno pedeset godina treba uložiti još jedna kupovna vrijednost nekretnine kako bi se sačuvala realna vrijednost. To je 2 posto prosječnog troška habanja imovine na godinu. Sve je dobro dok tržišne cijene nekretnina rastu. Onda ima šanse da rast tržišne vrijednosti nekretnine pokrije trošak amortizacije. Ali, tu je i problem: cijene uvijek ne rastu. Zbog toga su nekretnine rizične.

Ili se morate školovati kao financijski profesionalac kako biste dobar rezultat pokušali ostvariti sami (a i tada nema jamstva za uspjeh premda je veća vjerojatnost), ili morate angažirati financijskog profesionalca. Osim bankara, financijski profesionalci su savjetnici i upravitelji fondova kojima možete povjeriti svoju imovinu (štedjeti kod njih ili uz njihovu pomoć). U svakom slučaju nema jamstva za uspjeh, niti kad su profesionalci u pitanju.

No, upamtite svaka investicija treba biti s novcem koji je investitor spreman izgubiti. Ništa nije dovoljno sigurno da bi se dizao kredit ili da bi se vi dodatno zadužili kako bi napravili nešto. 

In Portal

 

Povezane vijesti