Kao žena s invaliditetom želim postati mama, no imam jedan veliki problem

PITANJE: D. P. (21) Od kada pamtim za sebe imam višak kilograma. Nikada nisam imala komplekse zbog toga, uz invaliditet to mi je bilo potpuno nevažno.

 

Sada me zabrinulo jer sam u vezi i razmišljam o trudnoći. Liječnica obiteljske medicine me upozorila na debljinu i potrebu promijene prehrane planiram li postati mama. Predstavlja li tjelesna težina toliko ozbiljan faktor u trudnoći?

ODGOVOR: Brojni su utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djeteta. Pritom neke od tih utjecaja možemo kontrolirati, a neke ne. Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih utjecaja na plodnost koji možemo kontrolirati. Znanstveno je dokazano da način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće.

Kod žena s prekomjernom masom je funkcija folikula u jajniku poremećena, a jajne su stanice slabije kvalitete. Endometrij odnosno sluznica maternice lošije podržava funkciju održanja normalne trudnoće, zbog čega je smanjena stopa implantacije zametaka u sluznicu maternice, a češći su i spontani pobačaji.

Žene s debljinom dodatno su ugrožene gestacijskim dijabetesom (šećerna bolest u trudnoći) i visokim krvnim tlakom u trudnoći. Djeca se rađaju s  prevelikom porođajnom masom, a  moguće su i kongenitalne malformacije (genetski uzrokovani poremećaji). Debljina u žene je povezana i s češćim komplikacijama u porodu – dugotrajnim porodom, prijevremenim porodom i prenošenošću djeteta,  a ponekad je potrebno i operativno dovršiti porod. Nakon poroda žene s problemom debljine češće ostaju duže u bolnici, a javljaju se i upale, krvarenja i poremećaji dojenja.

Debljina pogoršava sindrom policističkih jajnika, ne toliko rijedak poremećaj u žena, za koji je poznato da ima nepovoljan utjecaj na reproduktivnu funkciju. Kod debelih su žena, osim navedenog, slabiji i rezultati medicinski potpomognute oplodnje.

Ako je problem već prisutan, bolest debljinu treba liječiti. Zdravi način života – dijeta smanjene energetske vrijednosti i tjelesna aktivnost su od najveće važnosti u promjeni ovog stanja i samih životnih navika pojedinca, što dovodi do poboljšanja  reproduktivne funkcije i smanjivanja svih ostalih zdravstvenih rizika osoba s debljinom.

In Portal