Nezaposlena sam majka s invaliditetom i bojim se da nikada neću naći posao

PITANJE: C. R. (27) Suprug i ja željeli smo dijete, ali osjećam se nesretno kada razmišljam o nama kao roditeljima. Suprug radi, a većinu odluka o odgoju i potrebama našeg djeteta donosim sama.

 

Nezaposlena sam i zbog invaliditeta teško da ću naći posao. Nezadovoljna sam sobom, svojim položajem i često se to moje stanje prenosi na dijete. Moj suprug misli kao njegovi roditelji i primjenjuje tjelesno kažnjavanje. To ne znači da naše dijete osjeti bol, ali vidim kako ga njegovi lagani udarci čine agresivnim i još više potiču otpor. Kakav je vaš stav o tjelesnom kažnjavanju u odgoju?

ODGOVOR: Roditelji bi se morali boriti i brinuti za svoju osobnu sreću i zadovoljstvo, jer samo osobno sretni i zadovoljni mogu osigurati kvalitetu svog roditeljskog odgojnog ponašanja prema djeci. Nesretan i nezadovoljan roditelj u velikoj je opasnosti da odgojno loše postupa sa svojim djetetom. 

U Hrvatskoj je od 1999. zakonom zabranjeno tući djecu. Psihologijska istraživanja nedvojbeno pokazuju kako tjelesno kažnjavanje ne donosi željene učinke, već nanosi štetu. Tjelesno kažnjavanje je primjena tjelesne snage s namjerom izazivanja neke razine boli ili nelagode, ma kako blago (Odbor za prava djeteta UN-a, 2006.). Tjelesno kažnjavanje je svako kažnjavanje kojim se korištenjem tjelesne snage namjerava uzrokovati neka razina boli ili nelagode (Vijeće Europe, 2005). 

Roditelji ne smiju tjelesno kažnjavati dijete, postupati ponižavajuće prema njemu niti primjenjivati psihičku prisilu te su ga dužni štititi od takvog postupanja drugih osoba (Članak 94., stavak 2 Obiteljskog zakona). Nasilje u obitelji je: tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci (Članak 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji). Svaki udarac je čin nasilja. Zapamtite: dijete će puno brže nešto naučiti zato da dobije pohvalu, nego što bi naučilo zato da izbjegne batine.

In Portal