Nakon bolesti s kojom je nastupio i invaliditet internet mi je postao najbolji prijatelj

PITANJE: N. P. (30) Meni je izazov sjesti s nekim na kavu i ugasiti mobilni telefon.  Priznajem da ne mogu kontrolirati svoje ponašanje u nekim situacijama pa stalno pregledavam imam li kakvu novu obavijest, poruku ili poziv.

 

Postao sam ovisan o tipkanju sa svojim internet prijateljima, a ponekad se pitam tko su oni i stoje li iza njih lažne osobe? Često objavljujem statuse i iznosim svoja mišljenja, a to smeta mojem poslodavcu. Nakon bolesti s kojom je nastupio i invaliditet internet mi je postao najbolji tzv. prijatelj. Imam jako puno Facebook prijatelja, ali sve manje onih u stvarnom svijetu. Svaki mogući slobodan trenutak provodim na internetu i pitam vas kako to promijeniti?

ODGOVOR: Činjenica je da danas ljude tijekom šetnje tipkaju po mobitelu ugrožavajući tako svoju sigurnost, ne gledajući na cestu kojom hodaju, sudarajući se s drugim ljudima. Tehnologija nam je ušla u svaki trenutak u danu, a malo tko će to priznati. Internet i svi njegovi sadržaji nam mogu biti korisni samo onda kada mi naučimo upravljati njima, a ne oni nama. Ako ne možete prepoznati profilnu sliku te ime i prezime zapitajte se tko je ta osoba te želite li joj dati pristup svom profilu i privatnim informacijama? Postoje sumnje da preko 10 posto računa na Facebook društvenoj mreži je lažnih profila, stoga se s razlogom pitate jesu li i vaši "internet prijatelji" među njima?

Odrasli kao i djeca trebaju paziti na svoje profile i što objavljuju. Sve na internetu je javno i tome imaju pristup prijatelji, roditelji, susjedi, poslodavci.  Ne riskirajte gubitak posla zbog statusa ili komentara. Nije potrebno objaviti sve podatke na svom profilu kao broj mobitela, adresu i ostale privatne podatke, prvo trebamo paziti na našu sigurnost.

Ako mislite da su vas facebook prijateljstva previše zaokupila pokušajte se postupno odvajati od njih na jednostavne načine: pronađite neki hobi kojim ćete se baviti u slobodno vrijeme, odlučite se svaki dan u isto vrijeme na nekoliko sati potpuno odjaviti s interneta i ostaviti tehnologiju, a umjesto toga raditi nešto drugo (npr. čitajte knjigu, pospremite stan, prošećite, popijte kavu s poznatim i stvarnim osobama), zamolite svoje prijatelje da vam pomognu u odvajanju od interneta te ih pozovite da vam se pridruže u tom izazovu, pokušajte ekran zamijeniti knjigama i časopisima i svakako provodite više vremena na svježem zraku.

In Portal

 

Povezane vijesti