Nezaposlena sam i živim sa suprugom čiji invaliditet traži moju povremenu pomoć

PITANJE: M. P. (25) Nezaposlena sam i živim sa suprugom čiji invaliditet traži moju povremenu pomoć. Ne tražim posao, jer bi tako njega ostavila potpuno samog u velikoj kući.

 

Tražim način kojim bi mogla nastaviti biti u njegovoj blizini, ali i raditi. Sigurna sam kako bi posao dadilje bio rješenje za mene. I trenutno često čuvam djecu prijateljica koje su zaposlene, ali dadilja sam bez novčane naknade. Možete li mi dati informaciju o mogućnosti čuvanja djece u vlastitom domu?

ODGOVOR: Zakonom o dadiljama koji je objavljen u Narodnim novinama broj 37/13 se uređuje sadržaj, način i uvjeti za obavljanje djelatnosti dadilje, prava i obveze dadilje i osobe koja obavlja poslove u okviru registrirane djelatnosti dadilje, stručna osposobljenost i stručno usavršavanje dadilje, nadzor nad primjenom Zakona i druga pitanja bitna za obavljanje djelatnosti dadilje.
 
Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja, u skladu s odredbama Zakona. Djelatnost dadilje može obavljati obrtnik odnosno zaposlenik obrta u okviru registrirane djelatnosti ako ispunjava osobne i  stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje sukladno odredbama ovog Zakona. Dadilje zadovoljavaju fizičke, emocionalne, društvene i intelektualne potrebe djece, čija je glavna uloga osigurati sigurno okruženje u kojem djeca napreduju i razvijaju se. Posao dadilje uglavnom podrazumijeva hranjenje, održavanje higijene djeteta te formiranje djetetovih higijenskih navika. Osim toga zadatak dadilje je da se igra i komunicira s djetetom, potiče na razvoj govora i intelektualnog razvoja, tjelesnog razvoja i stjecanja vještina.

Osim što u odsutnosti roditelja čuva i vodi brigu o razvoju i sigurnosti dadilja kontrolira osnovne pokazatelje zdravlja i razvoja djeteta. Upravne i druge poslove vezane uz Zakon o dadiljama obavljaju podružnice centara za socijalnu skrb sa sjedištem u županijama, obiteljski centri. 

Zakon o dadiljama dostupan je na poveznici: narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_37_668.html.

In Portal

 

Povezane vijesti