Koja prava osobe s invaliditetom mogu ostvariti iz sustava socijalne skrbi

PITANJE: G. P. (42) Našla sam se u situaciji kada više ne mogu sama ispunjavati svoje dnevne obaveze, ali ni financijske potrebe. Sve je bilo u redu i za mene jednostavno dok mi je financijski pomagala majka koja je imala dobru mirovinu i veliko srce.

 

Nažalost, umrla je prije nekoliko mjeseci i od tada pokušavam, osim velike tuge koja se ne smanjuje, prihvatiti i sve što donosi samački život. Zbog invaliditeta oduvijek sam bila u velikoj mjeri izolirana i imam samo par prijatelja, a rodbinske odnose nikada nisam ostvarila.

Došla je zima, a moja primanja ne mogu pokriti troškove hrane, povremene pomoći ljudi kojima plaćam svaku uslugu i visoke račune grijanja. Tražim savjet kome se mogu obratiti tražeći izlaz iz svoje teške situacije? Koja prava iz sustava mogu ostvariti i kome se obratiti?

ODGOVOR: Ovisno o vrsti pomoći koja vam je potrebna, svoja prava iz sustava možete ostvariti preko: ustanova socijalne skrbi, centara za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi / centri za pružanje usluga u zajednici, centara za pomoć i njegu, udomiteljskih obitelji, obiteljskih domova, udruga, vjerskih zajednica, obrtnika i drugih pravnih osoba, fizičkih osoba koji obavljaju profesionalnu djelatnost, savjetovališta, jedinica lokalne i područne samouprave koje su dužne u svom proračunu osigurati sredstva za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi.

Jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) osiguravaju sredstva za podmirivanje troškova stanovanja (najamnina, komunalna naknada, električna energija, plin, grijanje, voda, odvodnja i drugi troškovi stanovanja). Jedinica područne samouprave - županija osigurava sredstva za podmirenje troškova ogrjeva.

Adrese i telefonske brojeve centara za socijalnu skrb i drugih ustanova možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

In Portal

 

Povezane vijesti