REVOLUCIONARNO Znanstvenici na pragu otkrića lijeka za alergiju

Novi projekt pokazao je kako jednokratna injekcija može zaustaviti alergije na kikiriki do šest tjedana

 

Znanstvenici s Medicinske škole Sveučilišta Stanford izveli su malu pilot studiju koja je uključivala injekciju antitijela koja omogućuje osobama s alergijom na kikiriki da ga bez problema jedu najmanje dva tjedna kasnije.

Alergije su pogrešna reakcija imunološkog sustava tijela. Obično doživljavamo imunološki odgovor na stranu tvar ili patogen koji bi mogao naštetiti organizmu. No kod alergija reakcija se događa na tvari koje zapravo nisu štetne za tijelo, poput bjelančevina u kikirikiju, komadića peludi ili dlaka kućnih ljubimaca.

Jedini trenutno dostupan lijek, oralna imunoterapija, podrazumijeva da pacijent jede malu, ali sve veću dozu alergena tijekom nekoliko mjeseci, na kraju desenzibilizirajući svoj imunološki sustav na predmetnu tvar.

Novi tretman koristi mnogo izravniji pristup. Kako je objavljeno u časopisu JCI Insight, tretman - nazvan etokimab - djeluje tako da ometa imuno-signalne molekule poznate kao interleukin-33 koje pokreću niz događaja koji završe puhanim odgovorom imunološkog sustava.

- Inhibirajući IL-33, mi potencijalno inhibiramo obilježja svih alergija, što je obećavajuće - izjavila je u jedna od autorica Kari Nadeau, profesorica medicine i pedijatrije na Stanfordu.

Najbolje i iznenađujuće je koliko dugo lijek traje. U studiji je sudjelovalo 20 sudionika s ozbiljnom alergijom na kikiriki - 15 je primilo jednu injekciju etokimaba, a pet je dobilo placebo. Do 15 dana kasnije, 73 posto grupe koja je primila etokimab moglo je pojesti proteine ​​kikirikija bez ikakvih alergijskih reakcija. Do 45. dana, 57 posto ih je uspjelo u tome.

U maloj studiji sudjelovalo je samo 20 sudionika, no njezin uspjeh je tračak nade za sve koji pate od potencijalno smrtonosne alergije na hranu, piše IFLScience. Znanstvenici žele provesti još jedno istraživanje s više sudionika i dublje proučiti mehanizme koji su uključeni u ovo otkriće.

Možda najperspektivnije od svega, tretman bi se teoretski mogao koristiti za zaštitu od čitavog niza alergena, ne samo od kikirikija.

- Ono što je sjajno u ovom tretmanu kao opciji za alergije na hranu, je to što ljudi nisu morali jesti hranu kako bi bili desenzibilizirani - dodaje Nadeau.

- Iako je sve još u eksperimentalnoj fazi, nadamo se da ćemo testirati lijek koji neće biti samo za jednu alergiju na hranu, nego za mnoge, kao i za druge alergijske bolesti.

Slučajevi alergija na hranu, zajedno s ekcemima i alergijskim rinitisom, u posljednjih nekoliko desetljeća brzo su se povećali u razvijenom svijetu. Smatra se da postoje brojna objašnjenja za to, sve od smanjene izloženosti patogenima pa do promjene u načinu prehrane. Bez obzira na to, unatoč ovom porastu, alergije ostaju okružene mitovima i dezinformacijama.

Damir Fatušić