Bez obzira na invaliditet donedavno sam imala aktivan seksualni život

PITANJE: T .S. (49) Činjenica je da sam bez obzira na invaliditet donedavno imala aktivan seksualni život. Znam da seks može umanjiti stres, olakšati spavanje i poboljšati zdravlje srca.

 

Uzevši u obzir ove nevjerojatne prednosti, što se događa s mojim tijelom od kada nema seksa u mojem životu? Prijateljice mi kažu kako i mlade djevojke imaju iste probleme, što me čudi, i stoga me zanima kako procijeniti vlastiti seksualni život? Koje su posljedice duže apstinencije od seksa? Jesam li ostarjela, pa mi se zato smanjila seksualna želja i vrijeme je da prekrižim seksualni život?

ODGOVOR: Jedan od vitalnih nagona čovjeka, uz životni nagon i nagon za hranom, je i seksualna želja. Smanjena seksualna želja može postojati kao samostalni poremećaj ili kao simptom uzorka kao što su bolest, uzimanje određenih lijekova, depresija, narušeni odnosi s partnerom.

Starenje i starost neizbježne su pojave – biološki proces, no promjene koje se događaju u našem tijelu ne znače bolest već su prirodni pokazatelji nakupljenih godina, iako nisu uvijek i ugodni. U razvijenijim zemljama, 25 do 50 posto žena suočeno je sa seksualnim smetnjama, među kojima je nedostatak seksu­alne želje najčešći seksualni problem. Slijede poremećaji uzbuđenja, orgazma i lubrikacije te genitalno-zdjelična bol tijekom seksualnog odnosa. Zabrinjavajuća učestalost te­škoća javlja se i u žena u dvadesetima i tridesetima.

Seksualno zadovoljstvo mjera je za procjenu zadovoljstva vlastitim seksualnim životom, koju čini više čimbenika: seksualni osjeti/doživljaj (kvaliteta dodira/osjeta, kvaliteta seksualnog uzbuđenja, učestalost visoke razine uzbuđenja, kvaliteta i učestalost orgazma); seksualna usredotočenost (prepuštanje užitku, fokusiranost na seksualne senzacije, seksualna reakcija na partnera/-icu); seksualna razmjena (pružanje užitka, primanje koje podrazumijeva pristupačnost i iniciranje seksualnih aktivnosti, partnerova/-ičina seksualna kreativnost, odnos između davanja i primanja); emocionalna povezanost odnosno bliskost/intimnost (povjerenje, emocionalno otvaranje i predavanje u seksu, osjećaj bliskosti/prisnosti u seksu); seksualne aktivnosti (raznolikost, učestalost, trajanje, eksperimentiranje).

Ginekologinja Christine Greves za Health objasnila je što se događa s vašom vaginom tijekom razdoblja bez seksa. Nakon duljeg perioda bez seksa možda će trebati više vremena da vagina postane dovoljno vlažna ili da se tkivo u potpunosti opusti, pojašnjava dr. Greves. Kada imate redovit seks, vagina se automatski uključuje u modus uzbuđenja. Međutim, ako napravite veliku stanku i potrebno je više vremena kako bi došlo do uzbuđenja.

I upamtite što je rekao Albert Einstein: Nemojte ostarjeti, koliko god živjeli. Uvijek se ponašajte kao znatiželjno dijete pred velikim misterijem zvanim život.

In Portal