Voljela bih biti kao mnoge osobe s invaliditetom koje su prihvatile sebe i hrabro se nose s nerazumijevanjem

PITANJE: S. T. (32) Voljela bih biti kao mnoge osobe s invaliditetom koje su prihvatile sebe i hrabro se nose s nerazumijevanjem, neprihvaćanjem i sažaljenjem velikog dijela društva u kojem živimo.

 

Nažalost, meni je takav stav uništio samopouzdanje i ne znam kako ga opet izgraditi. Dok sam bila zdrava znala sam što i koliko mogu, a danas sumnjam u svoje sposobnosti. Bojim se neuspjeha.

Ne mogu više raditi posao koji sam radila prije bolesti i invaliditeta, a predlažu mi prekvalifikaciju za koju ne znam imam li snage. Nisam više puna energije kao ona osoba koja sam bila. Kako si pomoći?

ODGOVOR: Kao ljudska bića, imamo sposobnost biti svjesni sebe i procjenjivati vlastite vrijednosti ili vrijednosti nekih aspekata sebe. Znači, samopouzdanje predstavlja način na koji vidimo sebe i mislimo o sebi i vrijednost koju dajemo sebi kao osobi.

Samopouzdanje ćete izgraditi prvo prihvativši sebe tj. osvijestivši vlastite vrline i mane.  Realnije sagledajte  svoje slabosti i pogreške, učite iz njih. Svatko ima svoje slabije razvijene točke što ne znači da smo loši, već samo trebamo raditi na sebi i uloženim trudom unaprijediti ono što trebamo mijenjati. Ne razmišljajte unaprijed o neuspjehu, već se usmjerite na postizanje ciljeva i razvijanje za to potrebnih vještina i znanja.

Prestanite se uspoređivati s drugima, pogledajte koliko ste napredovali u odnosu na mjesec ili godinu ranije. Pohvalite sebe i postavite si ciljeve koje možete ostvariti. Nikada ne gubite nadu, jer prepreke nas mogu ojačati i dati nam snagu za razvijanje novih vještina .

Ako ne možete sami krenuti naprijed obratite se stručnjaku koji vas može voditi putem samopouzdanja. Life coach ili terapeut može vam u tome pomoći radeći s vama na podizanju vlastite slike o sebi. Bit ćete ugodniji suradnik, partner, roditelj, prijatelj. 

Osmijeh i odobravanje osoba do kojih vam je stalo pomoći će vam da u svom vlastitom odrazu u zrcalu gledate opušteno i nasmiješeno lice. No najvažnije je upoznati sebe. Zavolite se upravo kakvi ste danas.

Poštujte se i otkrit ćete da je svijet predivno mjesto i da ste vi njegov neizostavni dio bez obzira na invaliditet.

In Portal