Teško se nosim s invaliditetom, financijskom oskudicom, ostarjelim ocem i svakodnevnim problemima

PITANJE: P. R. (29) Izgubila sam majku kao djevojčica. Umrla je od melanoma, a meni svaki madež izaziva strah.

 

Teško se nosim s invaliditetom, financijskom oskudicom, ostarjelim ocem i svakodnevnim problemima. Nedavno mi se pojavio jedan novi madež i to me izbezumilo. Živim u selu i prijevoz je normalan problem, pa vas zato molim savjet. Trebam li otići liječniku? Kako mogu sa sigurnošću prepoznati razvoj melanoma?

ODGOVOR: Normalni madeži su male, obično smećkasto obojene mrlje na koži koje se mogu vidjeti u većine ljudi. Samo manji broj madeža je prisutan na koži od rođenja, dok većina madeža nastane tijekom života. Madeži se smatraju dobroćudnom i normalnom pojavom, ali svaku promjenu u ili oko madeža treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma.

Rani znakovi razvoja melanoma uključuju promjene u boji, obliku i veličini postojećih madeža ili u slučaju razvoja nodularnog melanoma- pojava kvržice bilo gdje na koži. U kasnijim fazama razvoja bolesti, madeži mogu svrbjeti, krvariti i gnojiti se.

Najjasniji opis ranih znakova melanoma je: asimetrija, nepravilni rubovi, nejednaka boja, promjena boje madeža (smeđa, crna, crvena ili plavkasta), promjer veći od 6 mm, promjena veličine, krvarenje iz izrasline na koži. Ovi se znakovi ne odnose na najteži oblik melanoma – nodularni. Za nodularni melanom postoje posebne klasifikacije simptoma: iznad razine kože, tvrd na opip, brzo rastući. Metastatski melanom može, osim navedenih simptoma, uzrokovati i niz tzv. paraneoplastičnih simptoma uključujući gubitak apetita, mučninu i povraćanje.

Benigni madeži su obično mali, simetrični i u samo jednoj nijansi smeđe boje i imaju oštre rubove. Maligni melanomi su obično veći i imaju dvije ili više boja (obično smeđa i crna) kao i nepravilne rubove.

Treba se obratiti liječniku ako primjetite bilo koji od znakova koji mogu upozoravati na melanom: promjena veličine, oblika ili boje madeža; curenje ili krvarenje iz madeža; ili madež koji svrbi, tvrd je, kvrgav, otečen ili bolan na dodir. Melanom se također može pojaviti na koži kao novi madež. Kod muškaraca se melanom najčešće pojavljuje na trupu (na površini tijela između ramena i kukova) ili na glavi ili vratu; kod žena se melanom najčešće pojavljuje na rukama i nogama.

In Portal