Mogu li kao žena s invaliditetom očekivati bezuvjetnu ljubav od 'zdravog' muškarca

PITANJE: G. Š. (30) Prvi put u životu volim do boli, i to muškarca čiji roditelji očekuju za njega savršenu djevojku što ja sa svojim invaliditetom nisam.

 

Njemu ne nalazim ni jednu manu, iako mi prijatelji kažu da sam slijepa u toj zaljubljenosti i jednako vrijedna kao on. Prigovaraju mi što mu podilazim u svemu i stavljam njegove želje, ideje, razmišljanja ispred svega što sama želim. Imaju li pravo kada mi kažu da živim u ljubavnoj iluziji? Nije li prirodno što osobi koju bezgranično volim želim ugoditi i ne tražiti više za sebe, svjesna svojih nedostataka i ograničenja?

ODGOVOR: Neke od najčešćih iluzija o ljubavi su: ljubav je smisao života, prava ljubav se uvijek osjeća, ljubav znači savršeno razumijevanje, prava ljubav je bezuvjetna. Emocionalna zrelost je kada shvatimo da voljena osoba nije ono što smo mi umislili da je ili bi trebala biti. Prihvatimo li je onakvu kakva doista jeste: to se zove ljubav.

Ljubav je duhovni identitet, razumijevanje i prihvaćanje sebe i drugih. Ljubav je spajanje, slušanje i povjerenje, potencijalno prijateljstvo, sličnosti, zaboravljanje i opraštanje, bezuvjetnost, unutarnji glas!

Često se kaže da je prava ljubav neuvjetovana posvećenost nesavršenoj osobi.

Pokušajte s osobom s kojom izlazite ostvarite iskren odnos baziran na dobroj komunikaciji. Recite joj sve što želite i što tražite u vezi. Nikada se nemojte pretvarati da ste nešto što niste ili volite nešto što doista ne podnosite. Uvijek bez obzira na invaliditet budite dostojni sebe, svojih želja i ne skrivajte ih zbog nikoga.

In Portal