Imam li kao nezaposlena osoba s invaliditetom pravo na besplatnu pokaznu kartu ZET-a?

PITANJE: O.Z. (42) Odnedavno sam nezaposlen i nisam još upoznat sa svim povlasticama koje mogu ostvariti na osnovu invaliditeta.

 

Pokušavam naći novi posao, pa me stoga zanima imam li kao nezaposlena osoba s invaliditetom pravo na besplatnu pokaznu kartu ZET-a? Koje uvjete treba ispunjavati i gdje mogu predati zahtjev?

ODGOVOR: Člankom 32. Odluke o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/14, 19/15, 6/16, 16/16 i 23/16) utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju osobe s invaliditetom koje nisu zaposlene, i to: slijepe, gluhe i gluhoslijepe osobe, osobe s umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama (mentalnom retardacijom), osobe s autizmom, osobe s utvrđenim funkcionalnim poremećajima i motoričkim oštećenjima ekstremiteta što su uzrokovani bolestima i ozljedama te prirođenim malformacijama i deformitetima neurološkoga (multipla skleroza, miastenia gravis, cerebralna paraliza), mišićnoga koštanog sustava (mišićna distrofija), drugih organskih sustava (bulozna epidermoliza, dijalizirani i transplantirani bolesnici) kao i osobe s traumatskim amputacijama ili stečenim gubicima ekstremiteta, koje zbog navedenih bolesti, oštećenja i funkcionalnih poremećaja imaju postotak tjelesnog oštećenja od najmanje 70 posto, osobe liječene zbog dijagnoza iz skupine težih duševnih bolesti koje dovode do trajne nesposobnosti za rad, privređivanje i samostalni život.

Sukladno odredbi članka 3. stavka 1. Odluke o socijalnoj skrbi, prava socijalne skrbi Grada Zagreba ostvaruju državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu i azilanti s boravištem u Gradu Zagrebu kojima je odobren azil sukladno Zakonu o azilu. Za utvrđivanje prava potrebno je podnijeti zahtjev Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Zahtjevi za ostvarivanje prava podnose se na obrascu zahtjeva koji je dostupan na https://www.zagreb.hr/.

Popunjenom i potpisanom zahtjevu potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju: Dokaz o invaliditetu - Rješenje o stupnju tjelesnog oštećenja ili Nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja. Za nezaposlene (osobe s invaliditetom) - Uvjerenje od nadležne službe za zapošljavanje ili potvrda o visini dohotka od Porezne uprave. Za umirovljenike (osobe s invaliditetom) - Rješenje o mirovini ili zadnji odrezak od mirovine. Za učenike/studente (osobe s invaliditetom) - Potvrda o školovanju/studiranju. Preslika važeće osobne iskaznice (za osobe koje nemaju osobnu iskaznicu - Uvjerenje o prebivalištu iz MUP-a koje nije starije od 6 mjeseci).

Zahtjevi se predaju isključivo u pisarnicama Područnih ureda gradskih upravnih tijela Grada Zagreba svaki radni dan od 8,30 do 15,30 sati, i to na sljedećim lokacijama:

PU Centar - Ilica 25
PU Črnomerec - Trg Francuske Republike 15
PU Dubrava - Dubrava 49
PU Maksimir - Petrova 116
PU Medveščak - Draškovićeva 15
PU Novi Zagreb - Avenija Dubrovnik 12
PU Pešćenica - Zapoljska 1
PU Sesvete - Trg Dragutina Domjanića 4
PU Susedgrad - Sigetje 2
PU Trešnjevka - Park Stara Trešnjevka 2
PU Trnje - Ulica grada Vukovara 56a

In Portal