Kako da prestanem bijes zbog invaliditeta iskaljivati na drugima?

PITANJE: D.P. (28) Nakon teške prometne nesreće koju sam uzrokovao, uz trajni invaliditet koji teško prihvaćam postao sam ogorčen, pasivan i često grub prema osobama koje mi žele pomoći.

 

Često ni sam ne razumijem vlastite reakcije i izljeve bijesa. Još uvijek znam reći oprosti nakon što shvatim svoju grešku, ali do kada tako? Ne znam kako nastaviti živjeti sa saznanjem da sam si sam uništio budućnost? Mogu li opet biti sretan u ovakvom stanju?

ODGOVOR: Isprika ne znači ništa ako se ne mislite promijeniti i ako ne pokušate istinski popraviti učinjenu štetu. Isprika je gubljenje riječi ne osjećate li to što govorite i ne mijenjate li ponašanje jer imate pravo na bolje i želite ponovno živjeti s mirom u vlastitoj duši.

Mnogi ljudi žive zarobljeni u prošlosti, sa stalnim bolnim sjećanjem na nepravdu koju su nanijeli ili im je nanesena, što smanjuje mogućnost da budu sretni, a povećava mogućnost da počnu mrziti. Mržnja je snažna negativna emocija koja uključuje ljutnju i neprijateljstvo prema nekoj osobi ili skupini ljudi. Mržnja u sebi nosi i nagon da se čini zlo, a samo je mala granica koja odvaja mržnju od nasilja i agresije. Iz mržnje se ne rađa ništa dobro; mržnja može donijeti samo bolest, kako tijela tako i psihe. Jedini ispravan put k sreći i unutarnjem zadovoljstvu jest put oprosta. 

Oprostiti znači prihvatiti da vaši ožiljci neće određivati vašu budućnost. Praštanje ne znači da se predajete, već da ste spremni skupiti snagu i krenuti dalje.

In Portal