KONJIČKI KLUB ĐURĐEVAČKI GRANIČARI Završen prvi krug edukacije volontera u terapijskom jahanju

Kao zaključna cjelina obrađena je tema o terapijskom jahanju te individualiziranim planovima provođenja terapije pomoću konja ovisno o vrsti invaliditeta s ciljem stvaranja što pozitivnijeg ishoda na jahača

 

Ovaj vikend održana su preostala predavanja u tipu 4 modula kao nastavak održanih predavanja za buduće volontere Konjičkog kluba Đurđevački graničari vezano uz terapijsko jahanje.

Predavanja su održana u prostoru Muzeju Staroga Grada, a održala ih je instruktorica terapijskog jahanja i škole jahanja, te studentica medicine Petra Markuš. Mladi volonteri su stekli sva potrebna znanja o konjima, opremi, osnovama veterine i jahanja te sve o invaliditetu, medicinskim sindromima i poteškoćama u razvoju djece. Također, kao zaključna cjelina obrađena je tema o terapijskom jahanju te individualiziranim planovima provođenja terapije pomoću konja ovisno o vrsti invaliditeta s ciljem stvaranja što pozitivnijeg ishoda na jahača.

Nakon odrađenog teorijskog dijela, volonteri su odradili praktične vježbe vezane za rad s konjima te su se okušali u jahanju. Važno je spomenuti da je svatko od volontera uspješno samostalno odradio svoju prvu terapiju pomoću konja.

Korisnici terapijskog jahanja i njihovi roditelji bili su vrlo pristupačni i otvoreni za razgovor pa su zainteresirani volonteri imali mogućnost pitati sve što ih je zanimalo vezano za kliničke slike korisnika i djelotvornost samog terapijskog jahanja na iste. Ovime je završen prvi krug edukacije za volontere terapijskog jahanja. Također, Konjički klub Đurđevački Graničari uspješno je osigurao nastavak financiranja projekta terapijskog jahanja.

Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade je odobrilo konjičkom klubu Đurđevački graničari bespovratna sredstva u vrijednosti 62.000,00 kuna za projekt pod nazivom Na krilima konja.

Klub je uspješno prijavio projekt na natječaju ministarstva pod nazivom Jednokratne potpore 2019. Dobivena sredstva će se iskoristiti za kupnju konja koji je prihvatljiviji za programe terapijskog jahanja. Osim toga, projekt obuhvaća izradu rampe za pojahivanje koja je neophodna u radu s osobama s invaliditetom. Također će se iz projekta financirati specijalizirana oprema za konje koja je prilagođena za korisnike terapijskog jahanja te promotivni sadržaji da se skrene pozornost na dobrobiti koje pruža jahanje. Program terapijskog jahanja provedbom projekta postaje u potpunosti besplatan za korisnike, što uvelike olakšava financijsku situaciju istih.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti