ZA PUŠAČE Besplatni pregledi u sklopu Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3.000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva - 35,3 posto muškaraca i 27,1 posto žena

 

Sve osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje, bit će uključeni u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, koji uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj je programa, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih pet do deset godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje.

Namjera je postići odaziv na preventivni pregled od 50 posto pušača u Hrvatskoj te povećati petogodišnje preživljenje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih deset na 15 posto. Provedbom tog programa Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.

Rak pluća u Hrvatskoj se otkrije kod 3.000 osoba godišnje, a glavni uzročnik je pušenje. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva - 35,3 posto muškaraca i 27,1 posto žena.

Prije dvije godine od raka pluća oboljela je 3021 osoba – 2.122 muškaraca i 899 žena, a umrlo njih 2.789, pri čemu pojavnost raka pluća stagnira kod muškaraca, a raste kod žena.

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu. Usprkos značajnim naprecima u liječenju u većini slučajeva to je i dalje neizlječiva bolest, a jedan od glavnih razloga loših rezultata liječenja jest to što se kod se kod gotovo dvije trećine oboljelih rak otkrije u uznapredovalom stadiju, kada izlječenje više nije moguće.

Bolesnici s karcinomom pluća nemaju simptome sve dok bolest ne uznapreduje pa je to glavni razlog zašto je bolest teško otkriti u ranijim stadijima.

Kako je objavila Hina, uoči službenog predstavljanja Nacionalnog programa, njegov voditelj akademik Miroslav Samaržija upozorava kako je od početka hrvatske samostalnosti od raka pluća umrlo 80.000 ljudi.

- Rana dijagnostika, odnosno probir, omogućuje da pregledavamo ljude koji su zdravi, a kad otkrijemo karcinom da on se klinički odstrani i omogući izlječenje od 80 do 90 posto. Redoviti pregledi CT-om niske doze zračenja omogućuju smanjenje smrtnosti rizične populacije za 20 do 40 posto, a to na godišnjoj razini znači nekoliko stotina spašenih života - ističe Samaržija.

Najavio je da će se tim pregledom raditi probir i na druge plućne i kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Značajnu ulogu u provedbi Nacionalnog programa imat će izabrani liječnik obiteljske medicine, koji će svoje pacijente upućivati na preventivni pregled na temelju podataka o pušačkom stažu te uz potpisani informirani pristanak te osobe.

Pregledi će se obavljati CT uređajima visoke rezolucije i niske razine zračenja (LDCT) koji imaju veliku mogućnost otkrivanja i najmanjih promjena na plućima.

Ukupno 16 LDCT uređaja nalazi se u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske - u KBC-ima Zagreb, Sestre milosrdnice, Osijek, Rijeka i Split, kliničkim bolnicama Merkur i Dubrava, općim bolnicama u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom brodu, Virovitici i Puli te Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.

CT snimke pregledavat će klinički radiolozi koji su dodatno educirani za sudjelovanje u Nacionalnom programu, odnosno prošli su poseban program kako bi pogreške kod očitavanja bile svedene na minimum, a pripremili su ga Ministarstvo zdravstva u suradnji sa Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom.

U slučaju pozitivnog nalaza, liječnik obiteljske medicine uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu u jedan od šest specijaliziranih centara, u KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava ili Općoj bolnici u Zadru. Tu rade vodeći pulmolozi, klinički i torokalni kirurzi te citolozi koje osobama kod kojih se sumnja na rak pluća mogu pružiti najbolju moguću skrb.

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća nastao je u suradnji s američkim stručnjacima i predstavljen je europskim stručnjacima kako bi se postigla potpuna transparentnost prema međunarodnoj stručnoj znanosti - kaže Samaržija.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti