OPATIJA Djecu i mlade iz Udruge osoba s invaliditetom Smajlići primili zamjenici gradonačelnika

Članovi Udruge su uključeni i u mnoge aktivnosti lokalne zajednice, kao što je obilježavanje Dana Grada, koncerti i sportske aktivnosti s ciljem socijalne integracije u sredinu u kojoj žive

 

Opatijski Smajlići, djeca i mladi s invaliditetom, u pratnji predsjednice opatijske Udruge osoba s invaliditetom Klaudie Dokozić, posjetili su danas Grad Opatiju kako bi se iz prve ruke upoznali s funkcioniranjem gradskih službi.

Tu su ideju sami izrazili prilikom blagdanskog domjenka Udruge. Domaćini su im bili zamjenici gradonačelnika Vera Aničić i Emil Priskić. Oni su ih upoznali s poviješću zgrade opatijske gradske uprave koja je sagrađena davne 1908. godine prema nacrtima slavnog arhitekta Carla Seidla. Obišli su gradsku vijećnicu, pisarnicu, ured gradonačelnika, upoznali neke od zaposlenika. No najviše je pozornosti ipak izazvao posjet gradskom tornju u kojem se nalazi stari sat koji još uvijek, nakon više od 110 godina rada, pokazuje točno vrijeme.

Smajlići su dio programa 'Opatija - zdravi grad', koji svojim aktivnostima djeluje na fizičke, psihičke i socijalne dimenzije zdravlja svih svojih građana. U Smajliće je uključeno 10-ak mlađih članova Udruge (16 do 26 godina života) koji se okupljaju svakim radnim danom te provode različite aktivnosti s asistentima.

Za Smajliće su organizirane različite kreativne, likovne i glazbene radionice, terapijsko jahanje kao i aktivnosti s ciljem osposobljavanja za samostalni život (briga o sebi, svakodnevni poslovi u kućanstvu).

Članovi su uključeni i u mnoge aktivnosti lokalne zajednice (obilježavanje Dana Grada, koncerti, sportske aktivnosti) s ciljem socijalne integracije u sredinu u kojoj žive. Dugoročni cilj projekta je omogućavanje samostalnog življenja mladih osoba s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti