Bivši muž želi mi oteti sina otkako je saznao da planiram drugi brak

PITANJE: E.Z. (33) Ja sam slijepa od rođenja. Imam sina iz prvog braka, bivši suprug do nedavno nije pokazivao interes za naše dijete. U brakorazvodnoj parnici složio se da sin ostaje sa mnom

Uskoro planiram vjenčanje, on je saznao za to, i kako mu se popravila materijalna situacija, naime naslijedio je stan od bake i zaposlio se, nazvao me i rekao da će tražiti skrbništvo nad sinom. Ima li pravo na to? Naš sin ima 8 godina, praktično ga ne poznaje, u ovih pet godina vidjeli su se desetak puta i to najčešće na moje inzistiranje. Što da radim i kako da zaštitim sina? Može li moj novi brak utjecati na njegov zahtjev da mi oduzme sina?

ODGOVOR: Poštovana E.Z., Vaš bivši suprug svakako  ima pravo pokrenuti izvanparnični sudski postupak radi ponovnog odlučivanja s kojim će roditeljem dijete živjeti. Ako on postupak pokrene, Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebusaslušat će se oboje roditelja, dijete i svjedoci. Sama činjenica da vi želite sklopiti novi brak njemu nije dovoljna da bi dobio skrbništvo nad djetetom. Naime, u čl. 114. Obiteljskog zakona propisano je da će sud roditelja koji zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava lišiti prava na roditeljsku skrb. Roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku dužnost, odgovornosti i prava ako provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, spolno iskorištava dijete, izrabljuje dijete sileći ga na pretjerani rad, djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića, droge ili drugih opojnih sredstava, navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje, je napustio dijete i sl. Vjerujem da to nije slučaj pa on to neće moći dokazati, a s druge strane, Vi ćete moći dokazati da uredno izvršavate roditeljske dužnosti te da on nije viđao dijete što će vjerojatno biti dovoljno da sud presudi u Vašu korist.

Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu