Uz to što imam tegobe uzrokovane invaliditetom muče me i strašne glavobolje

PITANJE: V. P. (35) Dogodilo se čudo koje čekam godinama. Primljena sam u radni odnos, iako nemam ni dana radnog iskustva.

 

Nitko mi ranije nije dao priliku, sumnjajući u mene zbog invaliditeta. Ipak, imam jedan ozbiljan problem. Povremeno mi se javljaju migrene koje nikada nisam liječila. Zatvorila bih se taj dan ili dva u sobu i čekala da prođe. Želim sačuvati ovo radno mjesto i zato mi dajte savjet. Kako se liječi migrena? Mogu li je kako spriječiti?

ODGOVOR: Napadaji migrene često su u svezi s mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko. Napadaji mogu biti uzrokovani i drugim provokativnim čimbenicima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane i namirnica, također može provocirati napadaj: sir (zbog tiramina), čokolada (zbog feniletilamina), konzervirana hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa), alkohol, itd.

Želite li spriječiti ponovne napadaje glavobolja, pokušajte unijeti neke promjene u svoj način života. Vježbajte barem tri puta tjedno jer su istraživanja pokazala da to može smanjiti učestalost i intenzitet glavobolja. Izbjegavajte alkohol jer čak i mala količina poput jedne čaše može biti okidač za napadaj, pijte što više vode jer je dehidracija jedan od okidača za glavobolje i smanjite stres uz pomoć neke od tehnika opuštanja (meditacija, joga, autogeni trening, vrtlarenje ili bilo koja druga opuštajuća aktivnost).

Imajte na umu kako su istraživanja pokazala da su i bihevioralne terapije poput biofeedbacka pokazale veću učinkovitost u ublažavanju boli kod glavobolja i smanjenju njihove učestalosti nego lijekovi koje protiv glavobolja, a učinkovitost u liječenju migrene i drugih vrsta glavobolja pokazale su i tehnike poput akupunkture ili akupresure.

In Portal