DOBRA VIJEST Žena s invaliditetom piše scenarije za Disney

28-godišnja Erin Feeney želi imati karijeru vezanu s bajkama. I do sada si je već utrla put do jednog od najpoznatijih tvoraca bajki - Disneyja

 

Naime, Feeneyičin scenarij zaslužan je za crtani film pod nazivom ‘Ultimate Safari: Tail Spin’ Disneyjeve animirane serije ‘Doc McStuffins’.

- Ne mogu vjerovati - kaže Feeney, koja je izrazila svoje oduševljenje putem komunikacijske ploče pričvršćene na invalidska kolica. Feeney je rođena s cerebralnom paralizom i ne može govoriti. Komunicira pokazujući na riječi i slova na svojoj ploči. Otac Kevin njezin je prevoditelj i brzo čita poruke gledajući gdje ona pokazuje.

Sjetio se kako je Erinin put do pisanja za mali ekran započeo prije nekoliko godina nakon što su se njezine kratke priče ‘pretvorile’ u kratki film s glumcima koji su bili osobe s invaliditetom, rekao je za Chicago Tribune. Taj je film prerastao u dugometražni projekt koji je prikazan na Naperville festivalu nezavisnog filma 2016. godine. Film su zamijetili ljude koji su radili na projektu ‘Disney na ledu’. Shea Fontana, autorica ‘Disney na ledu’ scenarija, također je pisala za ‘Doc McStuffins’. Erin je prisustvovala tom ledenom showu i upoznala Fontanu, koja je nakon toga pozvala Erin da pošalje nekoliko ideja za scenarij za ‘Doc McStuffins’. Erin je poslala deset ideja i dvije su prošle. Jedna od njih je i ‘Tail Spin’, za koji joj je trebalo nekoliko sati da ga napiše, kaže Erin. Nekoliko puta ga je razmijenila s producentima i, nakon pet izmjena, scenarij je dovršen za dva ili tri tjedna, dodao je njezin otac.

Nakon ovog postupka, Disney je u kolovozu 2017. godine pozvao Feeneyeve u Los Angeles na četiri dana, gdje su se na snimanju susreli s nekim od glumaca koji daju glas likovima. Također su posjetili Disneyland.

Nakon toga, samo je trebalo dočekati da produkcija crtanog filma bude završena.

- Erin je oduvijek imala talent, ogromnu maštu - rekao je Kevin Feeney.

- Obožava Disneyjeve priče, Grimmove bajke i Hans Christiana Andersena, takve stvari. Čitamo Andersenovu biografiju i ona sluša audio knjigu o životu Helen Keller.

- Bila sam usamljeno dijete pa sam počela gledati Disneyjeve filmove i zaljubila se u princeze - rekla je.

- Čitav život Erinin san bio je pisati bajke za djecu, a posebno Disneyjeve priče, pa se nadamo da bi jednog dana mogla napraviti karijeru od toga. Ali Erin želi prvo završiti fakultet - rekao je njezin otac.

Erin Feeney studira engleski jezik na koledžu DuPage. Kako kaže otac Kevin, preostala su joj tri ispita prije nego što se prebaci na Elmhurst College, nada se. U međuvremenu, Feeney nastavlja pisati svoje priče - sve su fikcija, a mnoge su originalne bajke, kaže Erin. Sljedeći joj je cilj slanje radova izdavačima i preseljenje u Los Angeles.

Njezin otac rekao je da je već primila neke e-mailove o svom ‘McStuffins’ debiju.

- Nadamo se da će biti još posla u ne tako dalekoj budućnosti - kaže Kevin o eventualnom dodatnom poslu za Disney.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti