Majka sam s invaliditetom, imam obitelj koja me usrećuje, no ne znam kada i kako sa svojim sinovima razgovarati o seksualnosti

PITANJE: V. R. (39) Majka sam dva sina od 10 i 12 godina. Moji roditelji nisu sa mnom razgovarali o seksualnosti. Zbog teškoća u mojem razvoju i invaliditeta mislili su da nikada neću ni imati svoju obitelj koja me danas usrećuje.

 

Zbog vlastitog neiskustva vezanog za seksualnost ne znam kada je vrijeme za razgovor na tu temu. Zbunjuje me da mi mlađi sin već postavlja neka pitanja, dok je stariji nezainteresiran i neugodno mu je kada se otvori tema seksualnosti. Kako odabrati pravi trenutak za razgovor? Kome se mogu javiti za konkretnije savjete?

ODGOVOR: Nema točne dobne granice kada razgovarati os seksualnosti, jer se djeca međusobno razlikuju po psihičkoj zrelosti i spremnosti da adekvatno razumiju i shvate seksualnost. Oni prvo postaju svjesni različitosti fizioloških osobina djevojčica i dječaka. Postaju svjesni da postoje intimni dijelovi tijela i postaju svjesni da su ti intimni dijelovi tijela uključeni u seksualnost. Na kraju postaju svjesni vlastite potrebe za seksualnosti. Zato je potrebno pratiti do kojeg je spoznajnog stupnja vaše dijete stiglo, a bitan je i emocionalni kapacitet djeteta za prihvaćanje informacija o seksualnosti.

Ako je prisutna velika neugoda oko priče o intimnim dijelovima tijela, mislim da nema potrebe forsirati priču o seksualnosti i tako ju povezivati s neugodom. Vjerujem da se psihološka spremnost za seksualnost razvija paralelno s biološkom, da taj razvoj trebamo pratiti kao roditelji i sukladno razvoju pričati o intimnosti i seksualnosti.

Razgovor o seksualnosti s djetetom ne mora biti neki odabrani trenutak i ne ostvaruje se prilikom jednog razgovora već bi to trebao biti proces kontinuiranog odgoja i edukacije primjeren djetetovoj dobi. Roditeljstvom otvorenim za sve teme možete dijete potaknuti da vam se obrati u vezi svih svojih briga i nedoumica. Tada će se osjećati sigurnije i slobodnije će se obratiti roditelju i za teme spolnog i reproduktivnog zdravlja. Roditeljska otvorenost navedenim temama može biti izazov, ali je potrebna jer je seksualnost važan dio našeg života i uključuje važne životne odluke, ponekad brige i probleme, ali i mnogo užitaka i zadovoljstva. Zato je važno da roditelj i djeca zajedno oblikuju zdrav i odgovoran pristup seksualnosti.

Za savjet se možete obratiti i svom obiteljskom i školskom liječniku. Informacije vezane uz spolno zdravlje možete proučiti na web stranici spolnozdravlje.hr. Uz razne korisne sadržaje o spolnom i reproduktivnom zdravlju, aplikacija sadrži i kvizove znanja i tražilicu zdravstvenih usluga uz pomoć koje se možete informirati o dostupnim uslugama za zaštitu zdravlja, a pomoću aplikacije možete postaviti i pitanje na koje će Vam odgovoriti stručnjak.

In Portal

 

Povezane vijesti