KUTAK ZA STRUČNJAKE

Kako na prirodan način ojačati imunitet u zimskim mjesecima?

U kolicima sam i u zimskim mjesecima sam skoro stalno prehlađena, gotovo ne ispuštam maramice iz ruku, a imam i strah da mi se nešto ne spusti na pluća. Molim vas savjet kako podići imunitet.

Koža me nakon tuširanja užasno svrbi, zapravo kao da me pikaju sitne iglice, pomozite mi

Dok tuširanje mnogima predstavlja ugodu, meni i nije toliko ugodno jer imam osjećaj kao da mi pika milijun iglica, svrbi me cijelo tijelo, dođe mi da se bacim iz kolica. Kako ublažiti nelagodu?

Moj šestogodišnji sin s lakšim invaliditetom ima 'klempave' uši, kako do besplatne korekcije?

Majka sam šestogodišnjeg dječaka koji drugu jesen kreće u školu, a teže hoda i ima klempave uši pa se bojim da će djeca negativno komentirati njegove fizičke nedostatke. Možemo li uši srediti preko HZZO-a?

Postoji li neki popust za plaćanje računa za struju za osobe s invaliditetom?

Osoba sam s invaliditetom i zanima me može li HEP Elektra osobi s invaliditetom iskljućiti struju zbog nepodmirenja dugova. Također me zanima postoje li neki vaučeri, odnosno popust za plačanje raćuna za struju za osobe s invaliditetom.

Savjet pravobraniteljice u slučaju zlostavljanja dječaka u centru za odgoj i obrazovanje

U redakciju su nam se javili zabrinuti roditelji dvanaestgodišnjeg dječaka iz Zagreba, kojima je Centar za socijalnu skrb zbog nesređene obiteljske situacije oduzeo protekle školske godine sve troje djece

Nužni smještaj za bolesnog hrvatskog branitelja

U redakciju se javio hrvatski branitelj, sa zamolbom da mu se omogući nužni smještaj, jer mora napustiti svoj podstanarski stan. Teško je bolestan, ima probleme s jakim bolovima u području kralježnice i kukova i teško je pokretan.

Smještaj osobe s multiplom sklerozom u sustavu socijalne skrbi

Našu čitateljicu zanima postoji li u Zagrebu ustanova socijalne skrbi koja zbrinjava nepokretne bolesnike s navedenom dijagnozom o trošku države.

Imam alergiju na sunce, a nakon puno godina idem na more i htjela bih uživati

Koža mi nakon izlaganja suncu izgleda kao da sam 'pala' u koprive, peče me i svrbi, frustrira me i čini nervoznom. Kako barem malo ublažiti problem?

Smještaj roditelja njegovatelja zajedno s djecom u odgovarajuće ustanove

Uslijed dugogodišnjeg rada – četvrt stoljeća radila je kao njegovateljica u staračkim domovima - te 31 godinu brige o kćerki s invaliditetom, majka se teško razboljela i sada treba pomoć jer ima nekoliko dijagnoza

Žena sam s invaliditetom, redovito čistim jednu zgradu, a nesavjesni stanari ne žele mi platiti za tu uslugu

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, ali i kako bi se usluga i plaćanje iste obavljalo na transparentan i pravno ispravan način, trošak takve usluge trebao bi se predvidjeti Godišnjim planom upravljanja zgradom i plaćati iz sredstava pričuve, navode iz Zagrebačkog holdinga

Jako često mokrim i to mi kao ženi s invaliditetom stvara problem u socijalnim kontaktima

Dokazano je da osobe koje pate od prekomjerno aktivnog mjehura pate i u socijalnim kontaktima, češće osjećaju sram zbog svog stanja, izoliraju se i utiru put u depresiju, anksioznost, manjak samopoštovanja i lošu kvalitetu života

Tko ima pravo na produljeni porodiljni dopust radi njege djeteta i za koja oštećenja

PITANJE: Prijateljica je prijevremena rodila, bilo je komplikacija, dijete ima razne poteškoće pa me zanima hoće li moći koristiti produljeni porodiljni dupust radi njege djeteta?

Muškarac sam s invaliditetom koji bi želio pronaći srodnu dušu

PITANJE: U redakciju nam se javio muškarac s invaliditetom D. C. (40), koji bi želio naći srodnu dušu. Usamljenost mu je postala preteška i zanima ga kako pronaći pravu djevojku?