AKO VAM JE PROMAKLO Glumac s Down sindromom sudjelovao na dodjeli Oscara

U najvećoj filmskoj noći u godini, glumac s Down sindromom pridružio se glumcima s holivudske A-liste kako bi dodijelio nagradu Oscar

 

Zack Gottsagen, koji ima kromosomski poremećaj, u nedjelju navečer stupio je na pozornicu i najavio Oscara za najbolji kratki igrani film.

Gottsagen je izašao na pozornicu zajedno sa Shia LaBeoufom koji je s njim glumio u filmu ‘The Peanut Butter Falcon’ koji je izašao prošle godine. U filmu Gottsagen glumi čovjeka s Down sindromom koji bježi iz staračkog doma u kojem živi kako bi ostvario svoj san i postao profesionalni hrvač. LaBeouf glumi odmetnika koji je u bijegu i putuje s Gottsagenovim likom.

Gottsagen i LaBeouf rekli su da su, dok su zajedno snimali film, postali bliski prijatelji i u stvarnom životu.

Iako ‘The Peanut Butter Falcon’ nije osvojio nijednu nominaciju za nagradu Oscar, Gottsagen je ispisao povijest na dodjeli jer je prvi prezenter s Down sindromom u povijesti, javlja Disability Scoop.

Jay Ruderman, predsjednik Zaklade obitelji Ruderman koji se zalaže za inkluziju osoba s invaliditetom, rekao je da ‘dodjela nagrade predstavlja značajan iskorak i za Akademiju i za zabavnu industriju kao cjelinu’.

- Gotovo jedno stoljeće invaliditet je preočito izostavljan iz razgovora o raznolikosti u Hollywoodu - rekao je.

- Iskreno se nadamo da će ova prekretnica poslužiti kao odskočna daska za veću inkluziju u Hollywoodu, uključujući i veći broj glumaca s invaliditetom u ulogama likova s invaliditetom i bez njega.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti