Rođen sam s invaliditetom, bio sam ispunjen i sretan, no moje se stanje odnedavno bitno promijenilo

PITANJE: N. P. (40) Rođen sam s invaliditetom, ali živim kao prosječan stanovnik ove države. Već neko vrijeme ne funkcioniram na više razina, ni u obitelji, ni na poslu, ni sam sa sobom.

 

Ponekad mi je dovoljan razgovor sa suprugom,  prijateljima, boravak u prirodi i šetnja s psom. Ali to mi pomaže samo kratkoročno, na dan-dva i opet se vraćam u loše raspoloženje. Supruga mi predlaže psihoterapiju i nada se to će pomoći meni, ali i našem braku. Do sada sam bio onaj koji misli da to trebaju samo oni s intelektualnim teškoćama, ali moj stav se mijenja. Pomozite mi savjetom. Što je točno psihoterapija i kome je namijenjena? 

ODGOVOR: Psihoterapija je istraživački proces s ciljem razumijevanja unutrašnjih i vanjskih barijera koje stvaramo podsvjesno, a koje nas sprječavaju da imamo kvalitetne odnose s drugima. Psihoterapija nam pomaže razumjeti kako su te blokade povezane s našom poviješću i trenutnim problemima.

Trebate znati što želite za sebe odlaskom na psihoterapiju. Ako ne znate, ali nekako smatrate/osjećate da biste trebali, to možete razlučiti na seansi i vidjeti što vama treba, koji bi bio vaš cilj. Cilj u psihoterapiji je pomoći osobi da pronađe svoje načine rješavanja problema, uz stručnu pomoć i vođenje.

Psihoterapija je namijenjena svima koji žele učiti o sebi, otkrivati vlastite potencijale i živjeti ispunjenim životom. Nekada se psihoterapija koristila u svrhu liječenja intelektualnih teškoća, no njene mogućnosti kao i pozitivna iskustva klijenata dovele su do spoznaje da je psihoterapija previše korisna da bi se ograničavala samo na tu populaciju. Stoga, nije neobično da sve više ljudi koristi njene mogućnosti kako bi poboljšalo kvalitetu vlastita života.

Psihoterapija je putovanje koje vam omogućava da tempom koji je prilagođen svakom pojedincu otkrivate vlastite potencijale, učite nove načine nošenja s problemima, produbljujete odnos sa samim sobom, pronalazite nove izazove kao i hrabrost da u njih uronite pritom koristeći terapeuta kao podršku uz mnoštvo kreativnih tehnika.

Psihoterapija na neki način otvara nove mogućnosti i to upravo jer otvara nove načine gledanja na svijet.

In Portal