DOBRA VIJEST Rak vrata maternice mogao bi nestati u roku od 20 godina

Studija koju su vodili istraživači s Harvardove T.H. Chan škole javnog zdravstva predviđa da, s trenutnim razinama probira i procijepljenosti protiv HPV-a, karcinom vrata materice u SAD-u bi bio iskorijenjen između 2038. i 2043. godine

 

Međutim, istraživači su otkrili da bi taj proces mogao biti ubrzan za deset do 13 godina ako se pokrivenost probirom poveća na 90 posto, piše IFLScience. Ovaj bi scenarij spriječio preko 1.000 dodatnih slučajeva raka vrata maternice svake godine.

Kako je objašnjeno u časopisu The Lancet Public Health, tim je koristio dvije neovisne platforme za modeliranje bolesti kako bi usporedio devet različitih kombinacija procijepljenosti protiv HPV-a i pokrivenosti probirom za rak vrata maternice s trenutnim razinama. Iako je porast pokrivenosti probirom skratio vrijeme do iskorijenjenja ove vrste raka, isto ne vrijedi i za cijepljenje protiv HPV-a.

- Iako će cijepljenje protiv HPV-a tijekom vremena imati velik doprinos smanjenju karcinoma vrata maternice, otkrili smo da će u neposrednom razdoblju probir i dalje igrati kritičnu ulogu u smanjenju broja slučajeva karcinoma vrata maternice u SAD-u - navodi u izjavi Emily Burger, znanstvenica u Centru za zdravstvene odluke u školi Chan, koja je vodila studiju.

- Naši nalazi ne upućuju na to da su napori za povećanjem pokrivenosti cijepljenjem nepotrebni, nego da taj pristup nije najbrža metoda smanjenja incidencije karcinoma vrata maternice u SAD-u zbog dugog razdoblja između zaraze HPV-om i dijagnosticiranja raka vrata maternice - pojasnili su autori.

Nakon što je u 2018. godini objavila poziv za suzbijanje raka vrata maternice, kao pitanje globalne javnozdravstvene skrbi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je globalne ciljeve za 2030. godinu, koji uključuju da je 90 posto djevojaka cijepljenih protiv HPV-a do 15. godine života, te da je 70 posto žena dvaput u životu prošlo probir.

Jedna od najrizičnijih skupina su žene iz zemalja s niskim i nižim srednjim dohotkom, kojima nedostaje pristup zdravstvenim uslugama. One čine 90 posto svih smrti od raka vrata materice u svijetu.

Ova studija o SAD-u zapravo je produžetak dviju prethodnih studija objavljenih u časopisu The Lancet, koje su proučavale utjecaj cijepljenja protiv HPV-a i probira za rak vrata maternice i učinak postizanja ciljeva WHO-a na smrtnost, u 78 zemalja s niskim i nižim srednjim dohotkom.

Zbirno, ove su studije pokazale da bi se, ukoliko se ispune ciljevi WHO-a, moglo spriječiti 72 milijuna slučajeva raka vrata maternice u sljedećem stoljeću, što je pad od 97 posto.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti